- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξηροφθαλμία: Artelac για άμεση ανακούφιση
Τα αίτια εμφάνισής της και τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξουμε
Τι προκαλεί ξηροφθαλμία, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς αντιμετωπίζεται.
Ο τρόπος ζωής της εποχής μας –εργασία, επικοινωνία, διασκέδαση, ακόμη και ψώνια– μας κρατάει με τα μάτια καρφωμένα σε μια οθόνη (υπολογιστής, κινητό, tablet, τηλεόραση). Αν προσθέσουμε τη ζέστη, τον αέρα, τον καπνό του τσιγάρου που αποτελούν παράγοντες ερεθισμού των ματιών και αυξάνουν τον φυσιολογικό ρυθμό εξάτμισης των δακρύων, ως αποτέλεσμα θα έχουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας όπως ερεθισμός, ερυθρότητα, δακρύρροια και φωτοευαισθησία.
Με το όρο ξηροφθαλμία δηλώνουμε κάθε διαταραχή της παραγωγής δακρύων η οποία οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα των δακρύων που επαλείφουν τον κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή λίπανσή του.
Τα φυσικά μας δάκρυα προστατεύουν τα μάτια και χάρη σε αυτά απολαμβάνουμε καθαρή και χωρίς ενοχλήσεις όραση. Το λεπτό στρώμα των δακρύων του ανθρώπινου ματιού είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο υγρό με μηχανική και λιπαντική δράση, που προστατεύει το μάτι από βλαβερά βακτηρίδια, αλλεργιογόνα και άλλες μολυσματικές ουσίες. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, το στρώμα αυτό ανανεώνεται. Τα δάκρυα, αναγκαία και απαραίτητα, εκτός από την ενυδάτωση του προσφέρουν στο μάτι, δρουν και προστατευτικά και σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τα τραύματα.
Αίτια και συμπτώματα της ξηροφθαλμίας
Μια από τις πιο συχνές αιτίες της ξηροφθαλμίας είναι η γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερο λιπαρές ουσίες (60% λιγότερο στην ηλικία των 65 απ’ ό,τι στην ηλικία των 18), με αποτέλεσμα η δακρυϊκή στιβάδα να εξατμίζεται γρηγορότερα. Επίσης, η ζέστη, η ξηρασία και ο αέρας, το μεγάλο υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου προκαλούν ξηροφθαλμία. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά όταν διαβάζουν ή δουλεύουν στον υπολογιστή, γιατί βλεφαρίζουν λιγότερο. Ακόμα και κάποιοι χρήστες φακών επαφής μπορεί να νιώθουν τα μάτια τους ξηρά, επειδή οι φακοί επαφής απορροφούν μέρος της δακρυϊκής στιβάδας. Επιπλέον αιτίες ξηροφθαλμίας αποτελούν ορισμένα φάρμακα, προβλήματα θυρεοειδούς, η έλλειψη βιταμίνης Α, και ασθένειες όπως το Parkinson, ο ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, ακόμα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Και ακόμα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, η προσπάθεια για μείωση της εξάπλωσής της οδήγησε σε αύξηση της χρήσης της μάσκας προσώπου. Η μάσκα, αν και απαραίτητη, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Κι αυτό διότι όταν φοράμε τη μάσκα, ο αέρας που εκπνέουμε οδηγείται προς τα επάνω και πάνω από την επιφάνεια των ματιών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του φυσιολογικού ρυθμού εξάτμισης των δακρύων με συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, η φαγούρα και το κάψιμο. Μπορεί να μοιάζουν με αυτά της χρόνιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ωστόσο η κλινική εξέταση θα δείξει την αιτία του προβλήματος. Σε πιο βαριές και χρόνιες καταστάσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχουμε και απώλεια όρασης, αν υπάρξει επιμόλυνση ή τήξη του κερατοειδούς από παντελή έλλειψη δακρύων.
Όλα τα συμπτώματα τηςξηροφθαλμίας
• Απλή ενόχληση
• Κάψιμο
• Ερυθρότητα
• Φαγούρα
• Επίμονη αίσθηση ύπαρξης άμμου στα μάτια
• Θολή όραση που βελτιώνεται με τον βλεφαρισμό
• Αύξηση συμπτωμάτων μετά από διάβασμα, τηλεόραση ή δουλειά στον υπολογιστή
• Δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής
• Δακρύρροια
• Έντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο
Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως, για παράδειγμα, 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, που διατηρούν το σώμα μας καλά ενυδατωμένο. Συχνότερο βλεφάρισμα όταν διαβάζουμε ή όταν βλέπουμε τηλεόραση βοηθάει πολύ και αν σταματήσουμε να τρίβουμε τα μάτια μας θα έχουμε και λιγότερες πιθανότητες να επιδεινώσουμε από μόνοι μας το πρόβλημα.
Artelac Complete & Artelac Ectoin για τα μάτια μας μόνο
Tα σκευάσματα Artelac Complete & Artelac Ectoin, της Bausch+Lomb, η οποία έχει 168 χρόνια καινοτομίας στην οφθαλμολογία, είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας για άμεση ανακούφιση σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας και ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
To Artelac Complete είναι ένα εξελιγμένο λιπαντικό οφθαλμικό διάλυμα – εμπνευσμένο από τη σύσταση της φυσικής δακρυϊκής μεμβράνης. Προσφέρει ενυδάτωση και άμεση ανακούφιση στα μάτια που παρουσιάζουν ξηρότητα, κόπωση, θολή όραση, αίσθημα καύσου και δακρύρροια. Περιέχει μία εξελιγμένη σύνθεση με πολλαπλούς ενυδατικούς και λιπαντικούς παράγοντες. Είναι εξαιρετικά ανεκτό ως προϊόν χωρίς συντηρητικά και χωρίς ρυθμιστικά διαλύματα και κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες.
Το Artelac Ectoin είναι οφθαλμικές σταγόνες με το φυσικό συστατικό Ectoin 2% και υαλουρονικό οξύ, για την πρόληψη και θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Απαλύνει τα αλλεργικά συμπτώματα των ερεθισμένων ματιών, όπως κνησμός, ερυθρότητα και δακρύρροια. Είναι κατάλληλο για χρήση με φακούς επαφής, για ευαίσθητα μάτια και για παιδιά και ενήλικες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.