Health & Fitness

«Ανάσα Ζωής» στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Εκστρατεία ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Πνεύμονα και τη διακοπή του καπνίσματος από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Johnson & Johnson

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάσα Ζωής: Η κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson

Ανάσα Ζωής: Η πρωτοβουλία της ΕΠΕ, με την υποστήριξη της Johnson & Johnson, για πρόληψη & έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα & διακοπή καπνίσματος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η Νο1 αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας. Το κάπνισμα είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησής του, καθώς 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Παράλληλα, μόνο το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωσή σε πρώιμο στάδιο, το οποίο είναι καθοριστικό για την πρόγνωση του ασθενούς. Όταν ο καρκίνος διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να αυξήσει έως και 20 φορές το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς..

«ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ»: Η κοινωνική πρωτοβουλία Ανάσα Ζωής της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υλοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας Johnson & Johnson και προάγει την υγεία των πνευμόνων εστιάζοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τη διακοπή του καπνίσματος.

«Ζήσε σαν ένας υγιής, ξένοιαστος άνθρωπος»

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης έχει σκοπό την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ανθρώπων και κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, την παρότρυνση & υποστήριξη για τη διακοπή καπνίσματος από τους Επαγγελματίες Υγείας, όπως και την καθοδήγηση και υποστήριξη από τους Πνευμονολόγους για τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Μέσα από αυτή την κοινωνική πρωτοβουλία η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μιλάει για τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και τη συμβολή της στην πρόγνωση των ασθενών, ενώ προτρέπει τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, καπνιστές και μη να κάνουν δύο απλά βήματα:

1. Να διακόψουν το κάπνισμα, σε κάθε μορφή του, με τη βοήθεια της συμβουλευτικής από τον Επαγγελματία Υγείας (Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ή τον Φαρμακοποιό) και την κατάλληλη φαρμακοθεραπεία.

Τα αποτελεσματικά φάρμακα της διακοπής καπνίσματος είναι:

  • ​Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη
  • Φαρμακευτική αγωγή χωρίς υποκατάσταση της νικοτίνης

2. Να απευθυνθούν στον γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε πνευμονολογική εξέταση, εφόσονανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά και στο anasa-zwis.gr/prolipsi-egkairi-diagnosi.

Κάνε και εσύ την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα

Μάθε αν ανήκεις στην ομάδα υψηλού κινδύνου και πάρε μια «Ανάσα Ζωής». Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να υπάρχει ακόμα και πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Συνήθως η εμφάνιση συμπτωμάτων σχετίζεται με το προχωρημένο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα και σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και έχει στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Και αυτή είναι η μεγάλη αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου: να ανιχνεύονται νωρίς εκείνα τα οζίδια τα οποία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο του καρκίνου πνεύμονα και άρα είναι ιάσιμα, δηλαδή μπορούν να αφαιρεθούν έγκαιρα με χειρουργική επέμβαση.

Ανάσα Ζωής: Η κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson

Διακοπή καπνίσματος και οφέλη

Δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσουμε το κάπνισμα. Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητές να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η διακοπή καπνίσματος προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μας. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Και σε όσους νοσήσουν βελτιώνει την πρόγνωση και την πορεία της νόσου καθώς και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται η ποιότητα ζωής συνολικά.

«ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ»

«Σταμάτησε το κάπνισμα σήμερα, κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και συνέχισε να ζεις σαν ένας υγιής, ξένοιαστος άνθρωπος».

Μέσα από την καμπάνια καλούνται όλοι οι πολίτες να πάρουν «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «Μη γίνουν Ήρωες», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη, η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν θέλουμε ήρωες αλλά ζωντανούς, υγιείς ανθρώπους να χαίρονται τη ζωή με τους αγαπημένους τους.

Για την καμπάνια μαζί με το τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα έχει δημιουργηθεί ενημερωτική ιστοσελίδα για το κοινό με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές. Η διεύθυνση της ενημερωτικής ιστοσελίδας για τους πολίτες είναι anasa-zwis.gr.

Δείτε την ταινία της κοινωνικής πρωτοβουλίας

"ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ" κοινωνικό μήνυμα της καμπάνιας "ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ"

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ