- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μία ψύχραιμη παρέμβαση του Γκίκα Μαγιορκίνη
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία;
Ο Βασίλης Βενιζέλος σχολιάζει την παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, για όσα δείχνουν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.
Ήταν πολύ ενθαρρυντική, ρεαλιστική και αρκούντως ψύχραιμη η παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε με σαφήνεια και ιδιαίτερη έμφαση ότι, ενώ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και 10.000 – 20.000 καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εν τούτοις δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, τα οποία θα μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε σε μία τέτοια πρόβλεψη.
Πράγματι, τι πρέπει να έχουμε διαθέσιμο, όσον αφορά τα επιδημιολογικά στροιχεία της χώρας μας, αλλά και των υπολοίπων χωρών, προκειμένου να προβούμε σε μία τόσο ακριβή όσο και ανησυχητική πρόβλεψη;
Πρώτον, χρειαζόμαστε, λένε οι επιδημιολόγοι, τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία από άλλες χώρες, οι οποίες, όμως, να έχουν αυτή τη χρονική συγκυρία ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τέτοιες χώρες, με ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών, τότε το δεύτερο βήμα μας θα ήταν να εντοπίσουμε εκείνο το υποσύνολο των χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν στο τρέχον χρονικό διάστημα επιδημικά κύματα της πανδημίας, τα οποία είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα, τα οποία αντιμετώπισαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία; Υπάρχει χώρα, η οποία να αντιμετωπίζει πιο δριμύ τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ εμφανίζει ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών.
Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε, αλλά εμπιστευόμαστε τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε.
Ας αφήσουμε στην άκρη, λοιπόν, κάθε δήθεν πρόβλεψη περί δυσθεώρητου αριθμού καταγεγραμμένων ημερησίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού για το προβλεπτό χρονικό διάστημα και ας συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης της μάσκας και της ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.