- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Μία ψύχραιμη παρέμβαση του Γκίκα Μαγιορκίνη
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία;
Ο Βασίλης Βενιζέλος σχολιάζει την παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, για όσα δείχνουν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.
Ήταν πολύ ενθαρρυντική, ρεαλιστική και αρκούντως ψύχραιμη η παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε με σαφήνεια και ιδιαίτερη έμφαση ότι, ενώ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και 10.000 – 20.000 καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εν τούτοις δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, τα οποία θα μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε σε μία τέτοια πρόβλεψη.
Πράγματι, τι πρέπει να έχουμε διαθέσιμο, όσον αφορά τα επιδημιολογικά στροιχεία της χώρας μας, αλλά και των υπολοίπων χωρών, προκειμένου να προβούμε σε μία τόσο ακριβή όσο και ανησυχητική πρόβλεψη;
Πρώτον, χρειαζόμαστε, λένε οι επιδημιολόγοι, τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία από άλλες χώρες, οι οποίες, όμως, να έχουν αυτή τη χρονική συγκυρία ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους.
Δεύτερον, με δεδομένο ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τέτοιες χώρες, με ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού τους, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών, τότε το δεύτερο βήμα μας θα ήταν να εντοπίσουμε εκείνο το υποσύνολο των χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν στο τρέχον χρονικό διάστημα επιδημικά κύματα της πανδημίας, τα οποία είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα, τα οποία αντιμετώπισαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Έχουμε τέτοιες χώρες; Έχουμε τέτοια στοιχεία; Υπάρχει χώρα, η οποία να αντιμετωπίζει πιο δριμύ τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ εμφανίζει ανάλογα της χώρας μας ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού της, αλλά και των συγκεκριμένων ηλικιακών κατηγοριών.
Ομολογούμε ότι δεν γνωρίζουμε, αλλά εμπιστευόμαστε τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε.
Ας αφήσουμε στην άκρη, λοιπόν, κάθε δήθεν πρόβλεψη περί δυσθεώρητου αριθμού καταγεγραμμένων ημερησίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού για το προβλεπτό χρονικό διάστημα και ας συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της χρήσης της μάσκας και της ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξατομικευμένη προσέγγιση στον καρκίνο
Πάθηση που προσβάλει περισσότερους από τους μισούς άνω των 60 ετών
Η ακρίβεια χιλιοστού στην πράξη
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ακοή μας;
Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά του
Για να ξέρετε την επόμενη φορά που βρεθείτε στη λαϊκή
Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες
Προσβάλει κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών
Πώς επηρεάζουν οι διαταραχές άγχους
Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, τότε η νόσος είναι ήδη προχωρημένη
30 γραμμάρια πρωτεΐνης και 30 λεπτά περπάτημα μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα
Ποια επιλογή αξίζει να κάνετε
Τι πρέπει να σταματήσετε άμεσα
Τι να σταματήσετε... χθες
Τα υλικά που δεν πρέπει να λείπουν
Τι γίνεται στα οστά, στο ήπαρ και στα νεφρά
Πρωτοβουλία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Τα μυστικά που κάνουν τη διαφορά
Τα φαγητά που δεν πιάνει το μάτι μας αλλά είναι τα «διαμάντια» της διατροφής μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.