Health & Fitness

Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Είμαστε αισιόδοξοι περισσότερο από ποτέ»

«Διαχειριζόμαστε όλα τα περιστατικά με στόχο να μη μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα».

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 787
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, γράφει στην ATHENS VOICE για τον κορωνοϊό, τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας

Η πανδημία αιφνιδίασε όλες τις χώρες του πλανήτη, βάζοντας σε δοκιμασία ακόμη και τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα Υγείας. Στην Ελλάδα, μας χτύπησε την πόρτα την κρίσιμη στιγμή που η χώρα έκανε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από μια οικονομική κρίση που κρατούσε σχεδόν μια δεκαετία, αλλά και την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκλεινε ένα κύκλο τριακονταετίας και η ανάγκη επανασχεδιασμού και ενίσχυσης των δομών του ήταν εκ των πραγμάτων απαραίτητη.

Όμως συγκριτικά με άλλες χώρες που κατ’ αναλογία και πιο προηγμένες είναι από εμάς στον υγειονομικό τομέα, αλλά και διαθέτουν τεράστια κονδύλια για την Υγεία, κινηθήκαμε γρήγορα και καταφέραμε να κρατήσουμε χαμηλά τους δείκτες της πανδημίας. Ταυτόχρονα η πανδημία έγινε και αφορμή να επιταχυνθούν πολλές και δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν έτσι και αλλιώς αναγκαίες.

Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εμφάνισή της, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε το ιατρικό, νοσηλευτικό και γενικό προσωπικό του Συστήματος Υγείας, να βελτιώσουμε τις υποδομές του κατά κύριο λόγο σε αριθμό κλινών, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον συνεργασίας με τον τομέα των ιδιωτικά προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, όπως επίσης και με τις υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολόκληρη η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια και διαχειριζόμαστε όλα τα περιστατικά με στόχο να μη μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Οργανώσαμε με υποδειγματικό τρόπο τη διαδικασία του εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια, διασφαλίζοντας εξαρχής τις επαναληπτικές δόσεις για τα εμβόλια που το απαιτούν.

Ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία έφερε το rapid test, πριν από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Ξεκινήσαμε στην αρχή της πανδημίας με 800 τεστ την ημέρα και μέσα σε ένα χρόνο φτάσαμε να κάνουμε έως και πάνω από 70.000 τεστ την ημέρα. Και πάλι πρωτοπορώντας, γίναμε η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τη δωρεάν παροχή self tests για την ανίχνευση του κορωνοϊού που χορηγούνται από τα φαρμακεία, μία παροχή που συμπληρώνει τη στρατηγική μας για τον διαγνωστικό έλεγχο.

Πέρα όμως από τη δική μας πολιτική βούληση και πέρα από κάθε οικονομική δαπάνη, αυτό που μένει ως ηθική και ιστορική παρακαταθήκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από όλη την περίοδο της πανδημίας, είναι η τιτάνια προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπολοίπων εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού 

Παρά τις δυσκολίες και τις καθημερινές προκλήσεις όλο το σύστημα δίνει καθημερινά τη μάχη προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Καθώς περνάμε στην τελευταία φάση αυτής της περιπέτειας και με βασικό όπλο τα εμβόλια, είμαστε κάθε μέρα και πιο αισιόδοξοι. Και την αισιοδοξία αυτή την αντλούμε από την προθυμία των περισσοτέρων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν. Την αντλούμε από τη νεολαία που έσπευσε να πάρει σειρά για τον εμβολιασμό. Την αντλούμε από το προσωπικό που στελεχώνει τα εμβολιαστικά κέντρα δουλεύοντας ακατάπαυστα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού έτσι ώστε σύντομα να πετύχουμε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο τείχος ανοσίας.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα μας βρει να έχουμε επιστρέψει πολύ κοντά σε αυτό που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περιγράφουμε ως «κανονικότητα» και που δεν είναι φυσικά τίποτα άλλο από την επιστροφή στις ζωές μας, όπως τις ζούσαμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Είμαστε αισιόδοξοι περισσότερο από ποτέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ