Health & Fitness

Κάπνισμα: Μείωση κατά 24,5% στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019

Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στην πανδημία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσιγάρο
Τσιγάρο © Unsplash / Jonathan Kemper

Κάπνισμα: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση την τελευταία δεκαετία και η έρευνα που δείχνει την τάση εν μέσω πανδημίας.

Κατά 24,5% μειώθηκε στην Ελλάδα το κάπνισμα τη δεκαετία 2009-2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση είναι ιδιαίτερη στους νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την ίδια δεκαετία η μείωση στις ηλικίες 16-24 ετών έφτασε το 52,4%.

kapnisma2.jpg

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε στην εκδήλωση ότι «η πανδημία συνδυάζεται με μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών και ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας», σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας γνώμης της ΚΑΠΑ research που έγινε σε 1.264 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Κάπνισμα

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπήρξε μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.

«Το μήνυμα “Επιλέγω να μην καπνίζωˮ, είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή, αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Μπεχράκης. 

Κάπνισμα: Ποιο το προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στο προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στη χώρα μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμφάνισαν αρκετοί από αυτούς, ιδίως την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ research, το 1/3 έκαναν χρήση των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19 από όσους δεν χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα. Επίσης καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ -ιδιαίτερα οι άνδρες- και επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή. Εμβολιάζονται σε μικρότερο ποσοστό έναντι της γρίπης, υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους και την ελέγχουν κλινικά και εργαστηριακά, λιγότερο συχνά.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως είπε, μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες «καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και δομημένη πολιτική» που ξεκινάει από τα σχολεία. Η πρώτη μεταρρύθμιση ήταν αυτή του αντικαπνιστικού νόμου, «μια πολύ πετυχημένη μεταρρύθμιση και μια παρακαταθήκη» ανέφερε, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο ίδιος έκανε λόγο για «διαφορετικό σκεπτικό» από την αρχική προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος περιορισμού του καπνίσματος στη χώρα τονίζοντας: « Εμείς πιστεύουμε στις πολιτικές που συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία και όχι σε αυτές που διχάζουν και χωρίζουν».

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν απόψε στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, σε ειδική εκδήλωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα καπνίσματος, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ