- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κάπνισμα: Μείωση κατά 24,5% στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019
Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στην πανδημία
Κάπνισμα: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση την τελευταία δεκαετία και η έρευνα που δείχνει την τάση εν μέσω πανδημίας.
Κατά 24,5% μειώθηκε στην Ελλάδα το κάπνισμα τη δεκαετία 2009-2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση είναι ιδιαίτερη στους νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την ίδια δεκαετία η μείωση στις ηλικίες 16-24 ετών έφτασε το 52,4%.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε στην εκδήλωση ότι «η πανδημία συνδυάζεται με μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών και ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας», σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας γνώμης της ΚΑΠΑ research που έγινε σε 1.264 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπήρξε μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.
«Το μήνυμα “Επιλέγω να μην καπνίζωˮ, είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή, αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Μπεχράκης.
Κάπνισμα: Ποιο το προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα
Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στο προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στη χώρα μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμφάνισαν αρκετοί από αυτούς, ιδίως την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ research, το 1/3 έκαναν χρήση των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19 από όσους δεν χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα. Επίσης καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ -ιδιαίτερα οι άνδρες- και επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή. Εμβολιάζονται σε μικρότερο ποσοστό έναντι της γρίπης, υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους και την ελέγχουν κλινικά και εργαστηριακά, λιγότερο συχνά.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως είπε, μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες «καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και δομημένη πολιτική» που ξεκινάει από τα σχολεία. Η πρώτη μεταρρύθμιση ήταν αυτή του αντικαπνιστικού νόμου, «μια πολύ πετυχημένη μεταρρύθμιση και μια παρακαταθήκη» ανέφερε, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ο ίδιος έκανε λόγο για «διαφορετικό σκεπτικό» από την αρχική προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος περιορισμού του καπνίσματος στη χώρα τονίζοντας: « Εμείς πιστεύουμε στις πολιτικές που συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία και όχι σε αυτές που διχάζουν και χωρίζουν».
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν απόψε στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, σε ειδική εκδήλωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα καπνίσματος, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.