- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
COVID-19 - Έρευνα: «Ασφαλή τα εμβόλια mRNA στην εγκυμοσύνη»
Οι έγκυες με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές
Οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19 - Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα εμβόλια mRNA δεν είναι ασφαλή
Οι έγκυες γυναίκες με Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) και πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσες δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο επιστήμονα της διασποράς. Οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19, θάνατο, επιπλοκές κύησης για τις ίδιες και το μωρό τους, καθώς επίσης να γεννήσουν πρόωρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβρυϊκής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Άρη Παπαγεωργίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 706 έγκυες με Covid-19 και -για λόγους σύγκρισης- 1.424 χωρίς κορωνοϊό, σε 43 νοσοκομεία 18 χωρών.
Για «σπουδαία μελέτη» έκανε λόγο στο «Science» η επιδημιολόγος Ναταλί Οζέ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, «επειδή παρακολούθησε τις γυναίκες καθ' όλη την εγκυμοσύνη τους και επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που ήταν πολύ πιο εύκολο να επικριθούν». Αρκετές μελέτες είχαν έως τώρα συσχετίσει την εγκυμοσύνη με χειρότερη έκβαση της Covid-19, αλλά είχαν συμπεριλάβει πολύ λίγες γυναίκες ή δεν περιλάμβαναν ομάδα ελέγχου.
Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες με κορωνοϊό έχουν 76% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας (υπέρτασης κατά την κύηση) και 60% έως 97% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα (ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου). Έχουν επίσης περίπου διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει το μωρό τους κατά την εγκυμοσύνη, ενώ οι ίδιες έχουν 22 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Πάντως μόνο 11 από τις 709 γυναίκες με κορονοϊό (ποσοστό λιγότερο από 2%) πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που ισοδυναμεί με 159 θανάτους για κάθε 10.000 τοκετούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι έγκυες έχουν επίσης υπερτριπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και πενταπλάσια να χρειασθούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με τις έγκυες χωρίς κορωνοϊό. «Αν είστε έγκυος, η μόλυνση από Covid-19 έχει σημαντικές συνέπειες», ανέφερε ο δρ Παπαγεωργίου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι έγκυες με Covid-19 που εμφάνισαν δύσπνοια και πυρετό λόγω της λοίμωξης, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, ενώ τα μωρά τους είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Οι έγκυες με ήπια ή ασυμπτωματική Covid-19 είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Περίπου το 13% των νεογνών διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ θετικό είναι πως ο θηλασμός δεν φάνηκε να μεταδίδει τον ιό από τη μητέρα στο μωρό.
Ο δρ Παπαγεωργίου τόνισε ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, είναι σημαντικό όλες οι έγκυες να κάνουν εμβόλια κατά της Covid-19. Όπως είπε, «πιστεύουμε πλέον ότι η εγκυμοσύνη η ίδια θέτει τις γυναίκες σε μια ομάδα αρκετά υψηλού κινδύνου».
Ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη
Μια άλλη μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες. Μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι έγκυες εμφάνισαν περίπου παρόμοιες ήπιες παρενέργειες με τις μη έγκυες (κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), ενώ ήταν ελαφρώς πιθανότερο να αναφέρουν ναυτία ή εμετούς μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η έρευνα σε 35.691 γυναίκες (που ήσαν έγκυες προτού εμβολιασθούν ή έμειναν έγκυες λίγο μετά) βρήκε ότι το 14% των εγκύων που έκαναν εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 (δηλαδή Pfizer/BioNTech ή Moderna), είχαν απώλεια κύησης και κάτω του 10% γέννησαν πρόωρα. Τα ποσοστά αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους προ πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνεπώς τα εμβόλια Covid-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.