Health & Fitness

Βρετανία -AstraZeneca: Σχεδόν 8 σοβαρές θρομβώσεις/1 εκατ. δόσεις

Τα νέα στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό © EPA

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί συνολικά 168 σοβαρές θρομβοεμβολές μετά τον εμβολιασμό πολιτών για τον κορωνοϊό με εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στη Μεγάλη Βρετανία (MHRA) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (22/4) ότι έχουν καταγραφεί 168 σοβαρές θρομβοεμβολές μετά τη χορήγηση μιας δόσης από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί σε 7,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων. Πρόκειται για αύξηση της παρενέργειας αυτής σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 100 τέτοια κρούσματα, δηλαδή 4,9 ανά εκατομμύριο δόσεις. Ο Άνταμ Φιν, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξήγησε ότι η αύξηση των καταγραφόμενων περιστατικών ήταν αναμενόμενη.

«Τα περιστατικά καταγράφονται αξιόπιστα και γρήγορα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως και αναγνωρίζονται τώρα και αναφέρονται επίσης. Αναμένω ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ανά εκατομμύριο δόσεις θα ξεκαθαριστεί πολύ σύντομα, καθώς σταθεροποιούνται αυτές οι αναφορές, όμως είναι ήδη σαφές ότι θα παραμείνουν ένα πολύ σπάνιο γεγονός» σημείωσε.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 21,2 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στη Βρετανία και όλες οι περιπτώσεις θρομβοεμβολών, εκτός από μία, αναφέρθηκαν μετά την πρώτη δόση. Δεν ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των δεύτερων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Μεγάλη Βρετανία: Πόσοι θάνατοι από θρομβοεμβολή έχουν καταγραφεί μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Οι θάνατοι από θρομβοεμβολή φτάνουν τους 32, από 22 την περασμένη εβδομάδα, όμως το ποσοστό θνησιμότητας έπεσε από το 22% στο 19%.

Η Μεγάλη Βρετανία προτείνει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 30 ετών κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca, καθώς ο MHRA διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα σε αυτό της AstraZeneca/Οξφόρδης με την εμφάνιση σπάνιων θρόμβων με παράλληλα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Σημειώνεται ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο MHRA επανέλαβε ότι «με βάση τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου, τα οφέλη του υπερτερούν του κινδύνου «για την πλειοψηφία των ανθρώπων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ