Κοσμος

Morgan Stanley για ανεξάρτητη Σκωτία: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί

Στις 6 Μαΐου 2021 οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές και στο βάθος το νέο δημοψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαία της Σκωτίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Σημαία της Σκωτίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η Morgan Stanley δίνει 15% πιθανότητες η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη και 30% να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία μετά το 2025.

Συνολικά 15% πιθανότητα δίνει η Morgan Stanley να γίνει ανεξάρτητη η Σκωτία. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου στη Σκωτία, η Morgan Stanley προβλέπει ότι θα ακολουθήσει -κατά 30%- νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2020, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είχε αναφέρει με νόημα: «Καιρός να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος», καθώς «καμία συμφωνία δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό που αφαιρεί το Brexit από εμάς».

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο έχει επανειλημμένα εκφράσει αποσχιστικές τάσεις, ποντάρει σε ευρεία νίκη, προκειμένου να έχει την πολιτική βάση για να ζητήσει νέο δημοψήφισμα.

Στο δημοψήφισμα του 2014 το 55,3% των ψηφοφόρων στη Σκωτία αποφάσισαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και το κόμμα των Πράσινων, το οποίο επίσης στηρίζει την ανεξαρτησία, αναμένεται να βγει ενισχυμένο από την κάλπη.

«Με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας να είναι πιθανό να κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις εκλογές της 6ης Μαΐου για το Κοινοβούλιο στη Σκωτία, διαβλέπουμε πιθανότητες 15% για ανεξαρτητοποίηση» ανέφερε η Morgan Stanley, η οποία ξεκαθαρίζει πως δεν αναμένεται νέο δημοψήφισμα πριν από τον Ιανουάριο 2025.

Πάντως, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε σε δήλωσή της το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (27/4) ότι με τη λαϊκή έγκριση στις 6 Μαΐου θα απαιτήσει δεύτερο δημοψήφισμα μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ