Health & Fitness

Κορωνοϊός: Ο ρόλος της γύρης στη μεταδοτικότητα

Τι σημείωσε ο Αθανάσιας Δαμιαλής, καθηγητής Αεροβιολογίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γύρη λουλουδιών
Γύρη λουλουδιών © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας της γύρης στην ατμόσφαιρα μίλησε ο ο καθηγητής Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου Αθανάσιος Δαμιαλής.

Ο καθηγητής Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου Αθανάσιος Δαμιαλής μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η γύρη στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμιαλής τόνισε πως «δεν διασπείρεται ο κορωνοϊός και οποιοσδήποτε ιός με τη γύρη. Βρήκαμε με την μελέτη σε 31 χώρες και 248 περιοχές ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται και τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους γενικά, σε όλους τους ιούς, όχι μόνο στον κορωνοϊό. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ρύπανση. Είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε».

Μάλιστα, υπέδειξε τις μάσκες FFP2/N95 ως «αρκετά αξιόπιστο μέσο προστασίας» απέναντι στην γύρη, καθώς συγκρατούν «οποιοδήποτε σωματίδιο πάνω από κάποια διάμετρο» ίδιας κλίμακας με την γύρη. Ωστόσο, είναι σημαντικό «να υπάρχει για το κοινό μία διαθέσιμη καθημερινή πληροφόρηση για τα επίπεδα συγκέντρωσης της γύρης στον αέρα», τόνισε. «Τις επόμενες ημέρες με τον καλό καιρό πολλά είδη όπως π.χ. η ελιά θα αρχίσουν να ανθοφορούν, αν δεν μπορούμε να μην βγούμε έξω, τότε οπωσδήποτε μάσκα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ώρα που είναι πιο «επικίνδυνη», ο καθηγητής υπογράμμισε πως «γενικά, από το πρωί ως αργά το απόγευμα είναι οι ώρες υψηλού κινδύνου». Αντίστοιχα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, τόνισε ότι «η βροχή εκμηδενίζει την παρουσία της στον αέρα, ενώ η ύπαρξη ξηρού αέρα, ηλιοφάνειας και ελαφρού άνεμου είναι αυτή που αυξάνει περισσότερο την διασπορά της».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ