- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Έρευνα- Κορωνοϊός: Τα εμβόλια mRNA ασφαλή για τις έγκυες
Περνάνε αντισώματα και στα μωρά
Τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τις έγκυες - Τι έδειξε νέα έρευνα
Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 τύπου mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι άκρως αποτελεσματικά στο να παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού στις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια παρέχουν κάποια προστατευτική ανοσία και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος και του πλακούντα.
Τα θετικά ευρήματα της νέας έρευνας συνάδουν με εκείνα άλλων προκαταρκτικών ερευνών αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, οι έγκυες είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό, να χρειασθούν νοσηλεία, εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση, καθώς επίσης να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κύησης. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ιδίως εάν μία έγκυος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορωνοϊό, π.χ. εάν είναι υγειονομικός, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τον εμβολιασμό της.
Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics & Gynecology», μελέτησαν 131 γυναίκες τριών ομάδων (84 έγκυες, 31 που θήλαζαν και 16 μη έγκυες), που όλες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή Moderna. Από αυτές, οι 13 γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν παρόμοια και στις τρεις ομάδες, ενώ οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό (όπως ερεθισμός στο σημείο εμβολιασμού, πονοκέφαλος, κρυάδες και πυρετός) ήταν γενικά ήπιες, σπάνιες και παρεμφερείς, άσχετα με το αν οι γυναίκες ήταν έγκυες, θήλαζαν ή τίποτα από τα δύο. Επίσης, σε όλες τις έγκυες που είχαν εμβολιαστεί βρέθηκαν αρκετά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με τις μη εμβολιασμένες που είχαν αρρωστήσει λόγω Covid-19 και είχαν αποκτήσει φυσική ανοσία.
«Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ ενθαρρυντική για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που έμειναν έξω από τις αρχικές δοκιμές των εμβολίων Covid-19. Η συμπλήρωση αυτού του κενού πληροφόρησης με πραγματικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ιδίως για όσες έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο λόγω επιπλοκών της Covid-19», δήλωσε η ερευνήτρια Άντρεα Έντλοου.
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό ήταν παρόντα στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο μητρικό γάλα, δείχνοντας πως υπάρχει μεταφορά τους από την εμβολιασμένη μητέρα στο νεογνό. «Έχουμε -πλέον- ξεκάθαρες ενδείξεις ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορούν να επιφέρουν ανοσία που θα προστατεύει τα βρέφη», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Γκάλιτ Άντλερ. Πάντως, είναι άγνωστο, προς το παρόν, σε ποιο βαθμό τα μητρικά αντισώματα προστατεύουν το μωρό και για πόσο καιρό, κάτι που θα μελετηθεί στην πορεία.
Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να αξιολογήσουν και τα μη-mRNA εμβόλια στις εγκύους, όπως της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Επίσης, μελλοντικές έρευνες θα προσδιορίσουν καλύτερα ακριβώς σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ώστε να μεγιστοποιείται και η προστασία του νεογέννητου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.