Κορωνοϊός: Εξετάζεται και η θαψιγαργίνη ως φάρμακο
Φαίνεται αποτελεσματικό τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με άλλους αναπνευστικούς ιούς
Ένα νέο πιθανό ισχυρό αντιικό φάρμακο, τη θαψιγαργίνη, άρχισαν να δοκιμάζουν επιστήμονες στη Βρετανία κατά του κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών ιών.
Την θαψιγαργίνη, ένα φάρμακο με ισχυρές αντιικές ιδιότητες, εξετάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ερευνητές στη Βρετανία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί η χορήγησή της να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.
Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα -οι οποίες θα συνεχιστούν- δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος, που φαίνεται αποτελεσματικό τόσο εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού.
Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη είναι αποτελεσματική έναντι ιογενούς λοίμωξης, όταν χορηγείται είτε πριν είτε στη διάρκεια της λοίμωξης. Μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες μετά από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορωνοϊό και ιό της γρίπης Α. Τέλος, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας πάνω σε αυτό το αντιικό φάρμακο και στη θεραπευτική δράση του σε ιούς όπως αυτός της Covid-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά. Μία νέα γενιά αντιικών φαρμάκων, όπως η θαψιγαργίνη, μπορεί μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο και στη θεραπεία σημαντικών ιογενών λοιμώξεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα».
«Μολονότι χρειάζονται -σαφώς- περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιικές θεραπείες κατά της Covid-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν, επίσης, από την επόμενη πανδημική νόσο Χ», δήλωσε ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.