- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς τα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο
Τι αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε
Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 της μητέρας μεταφέρονται διαπλακουντιακά στο έμβρυο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatriacs.
Τα μητρικά αντισώματα αποτελούν βασικό στοιχείο της νεογνικής ανοσίας. Η κατανόηση της δυναμικής της ανοσιακής απάντησης της μητέρας έναντι του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μεταφορά αυτών των αντισωμάτων μέσω του πλακούντα αντισώματος μπορούν να βελτιώσουν τη στρατηγική εμβολιασμού των εγκύων. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatriacs.
Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Συνολικά, 1714 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 9 Απριλίου και 8 Αυγούστου 2020, ενώ 1471 ζεύγη ορών από τη μητέρα και τον πλακούντα ήταν διαθέσιμα για μετρήσεις του τίτλου των αντισωμάτων. Η διάμεση ηλικία των 1714 γυναικών ήταν 32 (εύρος 28-35), από τις οποίες οι 450 ανήκαν στη μαύρη/μη-ισπανική φυλή (26.3%), οι 879 (51.3%) ανήκαν στη λευκή/μη-ισπανική φυλή, οι 203 (11.8%) στην ισπανική φυλή, 126 (7.3%) στην ασιατική φυλή, και 56 (3.3%) σε άλλη φυλή. Από τις μετρήσεις που έγιναν στους διαθέσιμους ορούς, IgG ή/και IgM αντισώματα ανιχνεύτηκαν σε 83 από τις 1471 γυναίκες (6%) τη στιγμή του τοκετού, ενώ IgG αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο πλακουντιακό αίμα στα 72 από τα 83 νεογέννητα (87%).
Δεν ανιχνεύτηκαν IgM αντισώματα σε κανέναν ορό που προερχόταν από πλακούντα, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν αντισώματα σε κανένα νεογνό που γεννήθηκε από οροαρνητική μητέρα. 11 νεογνά που γεννήθηκαν από οροθετικές μητέρες δεν εμφάνισαν αντισώματα. Πιο συγκεκριμένα, τα 5 από τα 11 νεογνά (45%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν μόνο IgM αντισώματα, ενώ τα 6 από τα 11 νεογνά (55%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν σημαντικά χαμηλότερους τίτλους IgG αντισωμάτων συγκριτικά με όσες απέκτησαν οροθετικά νεογνά. Η συγκέντρωση των IgG αντισωμάτων στον πλακούντα σχετιζόταν θετικά με τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στη μητέρα, δηλαδή όσο περισσότερα αντισώματα είχε η μητέρα τόσο περισσότερα αντισώματα ανιχνεύτηκαν στον πλακούντα.
Διαπλακουντιακή μετάδοση ανιχνεύτηκε τόσο σε ασυμπτωματικές γυναίκες με παρελθούσα λοίμωξη COVID-19 όσο και αυτές με ήπια, μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19. Το ποσοστό της μεταφοράς αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο αυξήθηκε όσο αυξήθηκε ο χρόνος από την έναρξη της λοίμωξης COVID-19 ως τον τοκετό. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της τακτικής εμβολιασμού των εγκύων έναντι του SARS-CoV-2, όπως έχει ήδη ξεκινήσει σε μερικές χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.