- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ασθενείς COVID-19: Συσχέτιση με έξαρση πολυανθεκτικών μικροβίων
Τα νοσοκομεία-COVID ενδέχεται να είναι ευάλωτα σε εμφάνιση λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς
H αύξηση των ασθενών με COVID-19 συσχετίζεται με έξαρση των πολυανθεκτικών μικροβίων.
Η αύξηση των ασθενών με COVID-19 συσχετίστηκε σε έξαρση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας COVID, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ( https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της δημοσίευσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, οι παραλείψεις στα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, οδήγησαν σε έξαρση λοιμώξεων από το ανθεκτικό στην καρβαπενέμη Acinetobacter baumannii (CRAB) σε νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ (34 ασθενείς).
Οι λοιμώξεις με το συγκεκριμένο μικρόβιο αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες αντικειμένων ή να μεταδοθεί μέσω διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αν και πολλά νοσοκομεία έχουν αυστηρά πρωτόκολλα επιτήρησης και ελέγχου των ανωτέρω λοιμώξεων, το νοσοκομείο στο Νιου Τζέρσεϊ άλλαξε κάποιες τακτικές ελέγχου τον Μάρτιο του 2020, όταν η αναλογία των ασθενών με COVID-19 έφτασε το 60%.
Μετά την ανακοίνωση της έξαρσης κρουσμάτων τον Μάιο, οι αρχές δημόσιας υγείας του Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσαν ότι το μεγάλο κύμα ασθενών με COVID-19 οδήγησε σε έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και ιατρικού εξοπλισμού. Στην προσπάθεια διαχείρισης των ελλείψεων καθώς και της ελαχιστοποίησης του κινδύνου μετάδοσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, υπήρξε έκπτωση στην εφαρμογή των οδηγιών ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων.
Για παράδειγμα, αντί να αντικαθίστανται τα κυκλώματα του αναπνευστήρα και οι καθετήρες αναρρόφησης τακτικά σε καθορισμένα διαστήματα, το προσωπικό του νοσοκομείου αντικαθιστούσε μόνο τις συσκευές που ήταν εμφανώς λερωμένες ή δυσλειτουργικές. Για να διαφυλάξει μέτρα ατομικής προστασίας, το νοσοκομείο περιόρισε τη χρήση τους για τη φροντίδα ασθενών με ορισμένες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου αυτών με CRAB.
Επιπλέον παρατηρήθηκαν ακούσια σφάλματα και ελλείψεις. Ο έλεγχος για τις λοιμώξεις με το ανωτέρω ανθεκτικό μικρόβιο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε κατά 43% και η υγιεινή των ασθενών με χλωρεξιδίνη ήταν λιγότερο συχνή. Σε απάντηση στην έξαρση του ανθεκτικού Acinetobacter baumannii, το νοσοκομείο ενίσχυσε την καθαριότητα του χώρου, την τήρηση των οδηγιών ελέγχου των λοιμώξεων και καθιέρωσε την επιθεώρηση της
εφαρμογής των οδηγιών. Οι περιπτώσεις CRAB στη συνέχεια επέστρεψαν σε επίπεδα προ COVID-19.
Τα νοσοκομεία που διαχειρίζονται κύματα ασθενών με COVID-19 ενδέχεται να είναι ευάλωτα σε εμφάνιση λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Η διατήρηση των βέλτιστων πρακτικών και η τήρηση των οδηγιών για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο μέτρο του δυνατού θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.