Health & Fitness

Βότανα της Ελλάδας εναντίον του νέου κορωνοϊού

Το μείγμα των αιθέριων ελαίων που λέγεται CAPeo μπορεί να παράσχει μια νέα χαμηλού κόστους επιλογή για την αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19

Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστήμονες βρήκαν ότι ο συνδυασμός από το μεσογειακό θυμάρι, το ελληνικό φασκόμηλο και το κρητικό δίκταμο ασκεί ισχυρή αντιική δράση εναντίον του κορωνοϊού

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρία αρωματικά βότανα έχουν αντιϊικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊό. Μπορεί ακόμα να επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα που αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Σε πειράματα σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο συνδυασμός από το μεσογειακό θυμάρι, το ελληνικό φασκόμηλο και το κρητικό δίκταμο ασκεί ισχυρή αντιική δράση εναντίον του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, όταν χορήγησαν μίγμα αυτών των ελαίων σε μικρή ομάδα ασθενών, παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στα εντοπισμένα και τα συστηματικά συμπτώματά τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ηράκλειο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο καθηγητής Χρήστος Λιονής και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, το μείγμα των αιθέριων ελαίων που λέγεται CAPeo μπορεί να παράσχει μια νέα χαμηλού κόστους επιλογή για την αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19.

Τα ευρήματα αυτά έχουν αναρτηθεί στον server ιατρικών ερευνών MedRxiv.  Όπως γράφουν οι ερευνητές, από τότε που ξέσπασε η πανδημία στο Wuhan της Κίνας, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες και πρόοδοι για εμβόλια και θεραπείες κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο παραμένει ανεκπλήρωτη η ανάγκη για χαμηλού κόστους, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς σε ήπια κατάσταση.

Για τον σκοπό αυτό δοκιμάζονται φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα βοτάνων που ήδη υπάρχουν για άλλες παθήσεις. Ο συνδυασμός CAPeo έχει βρεθεί αποτελεσματικός εναντίον άλλων ιογενών λοιμώξεων στους ανθρώπους, όπως εναντίον της γρίπης και του ρινοϊού. Παλαιότερες έρευνες με αυτόν έχουν δείξει ότι μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των αναπνευστικών λοιμώξεων που προκαλούν αυτοί οι ιοί.

Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να τον εξετάσουν και εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Σε πρώτη φάση εξέτασαν τη δράση του σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο (χρησιμοποίησαν τα λεγόμενα κύτταρα Vero E6).

Όπως ανακάλυψαν, στις δοσολογίες που είχαν εξεταστεί και εναντίον των άλλων αναπνευστικών ιών, ο συνδυασμός των τριών αιθέριων ελαίων ήταν πολύ αποτελεσματικός και εναντίον του νέου κορωνοϊού, καθώς μείωσε κατά περισσότερο από 80% την ιική έκκριση στα κύτταρα. Ο συνδυασμός ήταν αποτελεσματικός, αν και λιγότερο, και με πολύ χαμηλότερη δόση (δοκιμάστηκε δόση ίση με το 1% αυτής που χορηγείται στους ανθρώπους). Επιπρόσθετα, όταν τα κύτταρα εκτίθονταν στον συνδυασμό πριν εκτεθούν στον ιό SARS-CοV-2, η πιθανότητα μόλυνσής τους από αυτόν μειωνόταν σημαντικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν τον συνδυασμό σε 17 ασθενείς με COVID-19, επιβεβαιωμένη με μοριακή εξέταση PCR. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου και ανάρρωναν σπίτι τους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους για 14 ημέρες. Επειδή η παρούσα έρευνα δεν είχε ομάδα ελέγχου, οι επιστήμονες συνέκριναν την εξέλιξη των συμπτωμάτων των 17 ασθενών με εκείνη που έχει αναφερθεί σε παλαιότερες μελέτες με εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Η λήψη 1 ml την ημέρα από τον συνδυασμό CAPeo, σε διάλυμα 1,5% με ελαιόλαδο, βελτίωσε σημαντικά τα συστηματικά και τα τοπικά συμπτώματα των ασθενών, η πλειονότητα από τα οποία υποχώρησαν σχεδόν πλήρως στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Ωστόσο τα περισσότερα κύρια συμπτώματα εξαφανίστηκαν.

Τα κυριότερα συμπτώματα που είχαν οι 17 ασθενείς στην αρχή της μελέτης ήταν πονοκέφαλος, μυαλγία, αδυναμία και πυρετός. Όμως ο πυρετός έμεινε κάτω από 37,5 βαθμούς στους 16 από αυτούς. Επίσης η συχνότητα άλλων συμπτωμάτων (π.χ. από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, από τα αυτιά και τον λαιμό) επίσης ήταν χαμηλή και η σοβαρότητα ήπια.

Τα κύρια συμπτώματα που υποχώρησαν εντελώς στην πρώτη εβδομάδα ήταν ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και η κούραση. Στις άλλες μελέτες, ο πονοκέφαλος και η κούραση (αλλά όχι ο πυρετός) επέμεναν για 14 ή περισσότερες μέρες.

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι χρειάζονται μία προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους. Αν επιβεβαιωθούν, ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελέσει «πολύτιμη προσθήκη για την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19 σε περιπατητικούς ασθενείς», γράφουν στο άρθρο τους.


Βιβλιογραφική παραπομπή

Lionis C, et al. A mixture of essential oils from three Cretan Aromatic Plants (thyme, Greek sage and Cretan dittany, CAPeo) inhibits SASR-CoV-2 proliferation: in vitro evidence and a Proof-of-Concept intervention study in mild ambulatory COVID-19-positive patients. medRxiv, 2020.  doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.11.20248947, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.11.20248947v1