Health & Fitness

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας μιλάει στην ATHENS VOICE

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλάει στην ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, σε αίθουσα του Υπουργείου
© ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συνέντευξη: Ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης λύνει απορίες για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια

Ένας από τους πλέον κατάλληλους Έλληνες ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας απαντήσουν σε μία σειρά εύλογων όσο και οριακών ως προς την εγκυρότητά τους ερωτήσεων, που προκύπτουν από τις διαδοχικές μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2, οι οποίες μόλις διαπιστώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η ανησυχία είναι διάχυτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά από τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας από την Ε.Ε., σε μία απέλπιδα προσπάθεια των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών να αποφύγουν, τουλάχιστον για την ώρα, τον μεταλλαγμένο και μεταλλασσόμενο ιό.

Είναι προφανές ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να αποφύγουν μολύνσεις από τον μεταλλαγμένο ιό πριν να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι εμβολιασμοί των πληθυσμών.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δέχθηκε να απαντήσει σε μερικές εύλογες απορίες και ερωτήσεις της ATHENS VOICE. Έτσι, ρωτήσαμε τον καθηγητή εάν μπορούν οι διαδοχικές μεταλλάξεις, οι οποίες διαπιστώνονται για τον SARS-COV 2, να οδηγήσουν σταδιακά στην εξουδετέρωση των εμβολίων, ακόμη κι εκείνων τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία του mRNA. Ο καθηγητής είναι σχετικά καθησυχαστικός:

«Η συρροή μεταλλάξεων με συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσε θεωρητικά να εξουδετερώσει τα τρέχοντα εμβόλια σε βάθος χρόνου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ισχυρό αποτύπωμα ανοσολογικής διαφυγής ως αποτέλεσμα της λοίμωξης, τουλάχιστον δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο με το αποτύπωμα που βλέπουμε στον ιό της γρίπης».

Μάλιστα, όσον αφορά τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer - BioNTech και Moderna, τα οποία έχουν παρασκευαστεί με τεχνολογία mRNA, ο Γκίκας Μαγιορκίνης γίνεται ακόμη πιο καθησυχαστικός και μας εξηγεί:

«Τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA μπορούν να προσαρμοστούν ωστόσο γρήγορα ώστε να καλύπτουν τις αναδυόμενες μεταλλάξεις, μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρηγορότερα από τις άλλες τεχνολογίες εμβολίων. Συνεπώς ακόμα και αν δημιουργηθούν μεταλλάξεις που να διαφεύγουν από την κάλυψη των τρεχόντων εμβολίων, τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι δυνατόν να προσαρμοστούν σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καλύπτουν επαρκώς και τις μεταλλάξεις διαφυγής».

«Προς το παρόν δεν έχω δει στοιχεία πειστικά για αυξημένη μεταδοτικότητα ως αποτέλεσμα αυτών των μεταλλάξεων»

Το πολύ ανησυχητικό στοιχείο των ειδήσεων σχετικά με τις διαδοχικές μεταλλάξεις του SARS-COV 2 είναι, μεταξύ άλλων, ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί δηλώνουν σήμερα, μετά τη δεύτερη διαδοχική μετάλλαξη που διαπίστωσαν, ότι δεν έχουν δει ιό να μεταδίδεται με τέτοια ταχύτητα. Να ανησυχούμε; Να φοβόμαστε ότι, με τέτοια μεταδοτικότητα, το τρίτο κύμα της πανδημίας απειλεί να συντρίψει τα συστήματα Υγείας, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί ότι δεν είναι τόσο σίγουρος για την ακρίβεια των διαπιστώσεων ή των φερόμενων ως διαπιστώσεων των Βρετανών ειδικών επιστημόνων:

«Προς το παρόν δεν έχω δει στοιχεία πειστικά για αυξημένη μεταδοτικότητα ως αποτέλεσμα αυτών των μεταλλάξεων. Θεωρώ ότι επί του παρόντος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι η πιθανή θεωρητική αύξηση στη μεταδοτικότητα δεν είναι τέτοιου βαθμού που να επηρεάζει το σχέδιο για εμβολιασμό. Αν και εφόσον αυξάνει την μεταδοτικότητα τότε αυτό θα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αύξηση στους στόχους κάλυψης με εμβόλια, κάτι που είναι και εφικτό και επιθυμητό».

Και φτάνουμε στο πλέον οριακό ερώτημα, εκείνο το οποίο παλαντζάρει μεταξύ της επιστήμης και της μεταφυσικής, αν δεν είναι το κατεξοχήν ερώτημα της ιατρικής επιστήμης σχετικά με τις διαδοχικές μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού. Άραγε, πρόκειται για μεταλλάξεις με εσωτερική «λογική» αλληλουχία, δηλαδή για μεταλλάξεις, οι οποίες -θα μπορούσε να πει κανείς ότι– οδηγούν κάπου τη συμπεριφορά και τη βιολογική υπόσταση του ιού, ή για τυχαίες μεταλλάξεις του προς διάφορες κατευθύνσεις;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι επιφυλακτικός ως προς την επάρκεια των διαθέσιμων σχετικών στοιχείων:

«Πρόκειται για 2 στελέχη, ένα από τη Νότιο Αφρική και ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν μία κοινή μετάλλαξη τη Ν501Υ στην πρωτεΐνη ακίδας. Αυτά τα στελέχη φαίνεται ότι έχουν ακολουθήσει διαφορετικές κατευθύνσεις, ωστόσο η μετάλλαξη Ν501Υ είναι κοινή. Και εδώ αρχίζει ο προβληματισμός, διότι αν η Ν501Υ επαρκούσε για την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού τότε θα περιμέναμε να έχει επικρατήσει από νωρίς στην πανδημία. Όλες οι απλές μεταλλάξεις αναπτύσσονται ταχύτατα οπότε και θα έπρεπε να έχουν επικρατήσει από νωρίς στην εξάπλωση της επιδημίας. Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως μαζί με την Ν501Υ αναπτύχθηκαν και άλλες μεταλλάξεις που συνεπικουρούν στην ανάπτυξη της μεταδοτικότητας του ιού. Τα 2 στελέχη έχουν σωρεία άλλων μεταλλάξεων, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν πολλαπλές μη κοινές μεταλλάξεις σε διαφορετικά σημεία του γονιδιώματος.

Αυτό από τη μία αποδεικνύει ότι όντως πρόκειται για στελέχη που αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Από την άλλη δεν ταιριάζει με την υπόθεση ότι πρόκειται για μεταλλάξεις που οδηγούν την εξέλιξη του ιού προς μία κατεύθυνση δηλαδή σε αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση θα περιμέναμε τα 2 στελέχη να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κοινών μεταλλάξεων και όχι μόνο την Ν501Υ.

Γενικά θεωρώ ότι είναι νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.