- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γώγος: Επιπλοκές στο εμβόλιο όσο πιθανό και να πέσει αεροπλάνο
Ποιοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν
«Η πιθανότητα για σοβαρές επιπλοκές του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι όση και να πέσει αεροπλάνο», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Για την ασφάλεια των εμβολίων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Πρόσθεσε δε ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος από ότι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.
«Για το εμβόλιο του κορωνοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από εκει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Γώγος.
Σχετικά με τις αλλεργίες, τόνισε ότι υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν.
Αναφορικά με τον στόχο που που έχει θέσει η πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού. ο καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή απ’ ότι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία ότι ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών, πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλώσε.
Σε ό,τι αφορά στην επιφυλακτικότητα των υγειονομικών για το εμβόλιο, ανέφερε ότι δεν τον εκπλήσσει, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβαινε τόσα χρόνια με το εμβόλιο για τη γρίπη. «Η συμμόρφωση και η συμμετοχή των υγειονομικών δεν ήταν η προσδοκώμενη, ήταν ακόμα και κάτω από 20%. Ωστόσο με τα χρόνια η συμμετοχή αυξήθηκε αφού διαπιστώθηκε η ασφάλεια και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επομένως το ποσοστό αυτό που κυμαίνεται από 40%-60% ανά νοσοκομείο είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία στα μεγάλα νοσοκομεία και στα μικρά και στα κέντρα υγείας, αν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ασθενείς μας. Είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε», επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.