Health & Fitness

Το post της ημέρας: Αχιλλέας Γραβάνης

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το post της ημέρας από την ATHENS VOICE: Αχιλλέας Γραβάνης

Μια ανάρτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας και Ερευνητή του ΙΤΕ, Αχιλλέα Γραβάνη, για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα εμβόλια

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ....
Ο ιός είναι προγραμματισμένος να μεταλλάσσεται διαρκώς για να επιβιώσει. Καμία έκπληξη. Ο επερχόμενος παγκόσμιος εμβολιασμός θα τον πιέσει ακόμη περισσότερο. Έχουν ήδη περιγραφεί χιλιάδες μεταλλάξεις του, καμία όμως δεν άλλαξε σημαντικά την βιολογική συμπεριφορά του (ικανότητα μετάδοσης η βαρύτατης προσβολής του ξενιστή). Για τις «πρόσφατες» μεταλλάξεις στην Αγγλία που περιγράφηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο κάποια σχόλια:

1) δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων διότι ακόμη και αν κάποιες μεταλλάξεις είναι πάνω στην πρωτεΐνη-ακίδα την οποία η ανοσοποίηση των εμβολίων χρησιμοποεί, πρόκειται για ολόκληρη την ιική πρωτεΐνη-ακίδα και όχι κομμάτια της, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν παράγει ένα αντίσωμα κατά μιας και μόνο περιοχής της αλλά μια τεράστια γκάμα αντισωμάτων κατά πολλών περιοχών, αντιγονικών επιτόπων της. Αναμένουμε να μας ενημερώσουν εάν οι αλλαγές στην πρωτεΐνη-ακίδα του «νέου» στελέχους ελαττώσουν σημαντικά την χημική συγγένεια της και διαφεύγουν των δεκάδων αντισωμάτων του εμβολίου, το αποτέλεσμα δηλαδή της πλειάδας αντισωμάτων που παράγουν τα Β κύτταρα μετά τον εμβολιασμό. Η μετάλλαξη θα μπορούσε να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων αντιίκων φαρμάκων, μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύσσονται κατά ενός επιτόπου της πρωτεΐνης-ακίδας, όμως ακόμη και αυτά είναι κοκτέιλ αντισωμάτων κατά διαφορετικών επιτόπων της πρωτεΐνης-ακίδας! Η μετάλλαξη αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των νέων mRNA εμβολίων που μπορούν να επικαιροποιούνται μέσα σε ώρες για τις νέες μεταλλάξεις!

2) η συζήτηση ότι ο μεταλλαγμένος ιός ίσως είναι πιο μεταδοτικός χρήζει εργαστηριακής τεκμηρίωσης που δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη: σύγκριση της ικανότητας του απομονωμένου ‘νέου’ ιού να μολύνει ACE2-θετικά ανθρώπινα κύτταρα σε σχέση με αυτήν προηγούμενων στελεχών του ιού. Οι αλλαγές στην πρωτεΐνη-ακίδα αλλάζουν την 3D δομή της και αυξάνουν την χημική συγγένεια για τον ACE2 υποδοχέα, η ότι αναγνωρίζουν νέο, αδιευκρίνιστο ακόμη κυτταρικό υποδοχέα; Πρέπει να διευκρινιστεί όμως εάν η αυξημένη μεταδοτικότητα στο Λονδίνο οφείλεται κυρίως στην συμπεριφορά των πολιτών πριν ‘ενοχοποιηθεί’ ο ‘νέος’ ιός. Οι χριστουγεννιάτικες ορδές στα Harold’s προβληματίζουν.

Ο ιός είναι έξυπνος αλλά πολύ νέος σε σχέση με την χιλιάδων ετών εμπειρία του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιμετωπίζει ανάλογες προκλήσεις. Απαιτεί χρόνο-χρόνια να αλλαξει ριζικά. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα υπήρχαμε ως είδος! Για άλλη μια φορά προκαλεί αλγεινη εντύπωση η σπασμωδική αντίδραση της βρετανικής πολιτείας. Τα έχουν κάνει πολλαπλές φορές μπάχαλο με τον παρδαλό τους ηγέτη...

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ