- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Tips για να ξανασκεφτείς τι να φας και τι να αφήσεις
Γιατί και η διάθεση πάντα περνάει από το στομάχι
Lockdown: Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή στην καραντίνα.
Από τη μία δυσοίωνα σενάρια, τρομακτικοί αριθμοί, η αόρατη απειλή. Από την άλλη ελάχιστα έχουν απομείνει «ανεξερεύνητα» μέσα στο σπίτι και αρχίζεις να βαριέσαι. Απελπιστικά. Φόβος, αγωνία, βαρεμάρα, κι εσύ κάπου ανάμεσα να πασχίζεις με τις ισορροπίες μιας νέας ρουτίνας. Εργασία στο σπίτι, διασκέδαση στο σπίτι, γυμναστική στο σπίτι, αγορές από το σπίτι, τα beauté σου στο σπίτι και… φαγητό στο σπίτι, που αυτό μάλλον το απολαμβάνεις, σε χαλαρώνει.
Επειδή όμως «γίνεσαι ό,τι τρως», παραφράζοντας τη ρήση του Ιπποκράτη, κάνε τις επιλογές σου να ανταποκρίνονται και στη φαντασία και στον ελεύθερο χρόνο σου.
Διατροφή στην «καραντίνα», σημαίνει:
- Μαγείρεψε με ελαιόλαδο. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, προστατεύει το στομάχι, το έντερο και την καρδιά. Χρησιμοποίησέ το ακόμη και στα γλυκά.
- Η «θάλασσα» στο πιάτο. Τρώγοντας σχεδόν καθημερινά ψάρια, κερδίζεις «χρόνια». Προτίμησε τα μικρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος που έχουν περιορισμένη έκθεση σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, π.χ. υδράργυρο.
- «Ναι» στο γάλα. Προτίμησε όμως κατσικίσιο ή πρόβειο, εξίσου θρεπτικά και πλούσια σε ασβέστιο, καθώς το πεπτικό μας σύστημα δεν είναι «σχεδιασμένο» να επεξεργάζεται το αγελαδινό γάλα (γι’ αυτό και χωνεύεται μάλλον δύσκολα). Εναλλακτικά, δοκίμασε γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη).
Κάθε εποχή έχει τις «γεύσεις» της
Το έντονα πορτοκαλί της κολοκύθας σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για καλή όραση και υγιές δέρμα. Μαζί με τη βιταμίνη C που επίσης περιέχει, προστατεύουν από ιώσεις και κρυολογήματα. Το κουνουπίδι έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C, K, B6 και φυλλικό οξύ και ένας ισχυρός σύμμαχος κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν β-καροτίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Β6 αλλά και μεταλλικά στοιχεία. Μια γλυκοπατάτα παρέχει πάνω από το 200% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Το ρόδι προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά ενώ τα αντιοξειδωτικά του θεωρούνται ισχυρότερα από αυτά του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα κράνμπερις είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, ενώ παρουσιάζουν και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ο λωτός –έχεις δοκιμάσει ποτέ;– είναι πλούσιος σε βιταμίνες C και A, αλλά και σε τανίνες, αντιοξειδωτικά που δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων, διαβήτη και υψηλής πίεσης.
Η φύση το έκανε πρώτη
- Βιταμίνη C Θα την πάρεις από τα «όξινα» φρούτα, κίτρο, πορτοκάλι, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια. Προστατεύει το ανοσοποιητικό, την καρδιά, φροντίζει το δέρμα, αναδομεί και διατηρεί υγιή τα κύτταρα.
- Βιταμίνη Κ Θα την πάρεις από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το λάχανο τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, φροντίζει για την καλή υγεία οστών και δοντιών.
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) Θα την πάρεις από τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται και να μεταβολίζει τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, ενώ διατηρεί υγιή δέρμα και μαλλιά.
- Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) Θα την πάρεις από τα φασόλια, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, το μαύρο ρύζι, τα αυγά. Προστατεύει το νευρικό και καρδιοαγγειακό σύστημα και τον εγκέφαλο, βοηθά την πέψη.
- Βιταμίνη Ε Θα την πάρεις από τους «λιπαρούς» ξηρούς καρπούς (καρύδια), τον σολομό, τις σαρδέλες, το αβοκάντο. Είναι εχθρός των ελεύθερων ριζών που προκαλούν επικίνδυνες φθορές στα κύτταρα επιβαρύνοντας το ανοσοποιητικό.
Και η διάθεση… περνάει απ’ το στομάχι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο και ασβέστιο, αλλά και φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) που βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ο γνωστός «ταπεινός» πασατέμπος, μια υπερτροφή πλούσια σε βιταμίνες E, C, Κ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνη Α και βιταμίνες Β, είναι ένα απολαυστικό σνακ με ηρεμιστικές ιδιότητες. Τα αυγά είναι πηγή βιταμίνης Β12 που αποτρέπει τις «ψυχολογικές» μεταπτώσεις και τα μανιτάρια είναι σημαντική πηγή βιταμίνης D που ναι μεν βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά έχει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Τρώγοντας έρχεται η… όρεξη (για σεξ)!
Η βρώμη περιέχει l-αργινίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.
Για το μπρόκολο, δεν θα το ’λεγες, αλλά η βιταμίνης C που περιέχει συμβάλλει και στην αύξηση της γυναικείας λίμπιντο.
Το φυστικοβούτυρο με τα μονοακόρεστα λιπαρά του βοηθά στην αύξηση των επιπέδων του νευροδιαβιβαστή της «ευτυχίας», της ντοπαμίνης, καθιστώντας το ένα άριστο γυναικείο (κυρίως) αφροδισιακό.
Οι κόκκινες πιπεριές (τσίλι) αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών.
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες που, μεταξύ άλλων, αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος εκεί που «χρειάζεται» περισσότερο.
Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά που βοηθούν και στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, «προάγγελου» ερωτικής διάθεσης.
Μην ξεχνάς!
Το νερό: Η αφυδάτωση επηρεάζει άμεσα την ικανότητά του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες.
Τον ύπνο: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή απαραίτητων για το σώμα ορμονών, ενώ «σαμποτάρει» και τον μεταβολισμό σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.