Health & Fitness

5 αλήθειες για τις κοιλιοκήλες που δεν πρέπει να αγνοούμε

Οι αιτίες που τις προκαλούν

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 σημαντικές αλήθειες για τις κοιλιοκήλες που δεν πρέπει να αγνοούμε

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις κήλες για να αποφύγουμε μεγαλύτερη ταλαιπωρία

Η συχνότερη αιτία παραπλάνησης των ασθενών και πίστης τους σε ανυπόστατους μύθους είναι οι ανακριβείς πληροφορίες. Η κήλη είναι μια πάθηση από την οποία πάσχει ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Γι’ αυτό η γνώση της αλήθειας μπορεί να συνδράμει στη μείωση του κόστους της θεραπείας και κυρίως να αποτρέψει τις πιθανές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί απλώς να ταλαιπωρήσουν τους πάσχοντες ή ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή τους.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κήλης, με πιο συχνές τις βουβωνοκήλες. Άλλοτε είναι συγγενείς, δηλαδή η αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα υπάρχει από τη γέννηση και άλλοτε αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, όταν οι μύες εξασθενήσουν από διάφορες αιτίες ή χάσουν τη δύναμή τους λόγω της γήρανσης. Τότε προκαλείται προβολή του οργάνου διαμέσου του αδύναμου αυτού σημείου. Η πιθανότητα επιπλοκών θα πρέπει να κινητοποιεί τους ασθενείς, προκειμένου να θεραπευτούν εγκαίρως», επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής& Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

Οι 5 σημαντικότερες αλήθειες για τις κήλες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη ταλαιπωρία είναι:

1η αλήθεια: Η κήλη προκαλείται από την άρση βάρους.

Η άρση βαριών αντικειμένων ή οποιαδήποτε δραστηριότητα ή πάθηση που αυξάνει την πίεση στον ιστό του κοιλιακού τοιχώματος και των μυών μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια κήλη, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας κένωσης του εντέρου, του φτερνίσματος και του χρόνιου βήχα.

2η Αλήθεια: Μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα.

Παρότι είναι συχνότερη στους άνδρες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν αναπτύσσουν ποτέ κήλη. Ο λόγος που οι περισσότερες παρατηρούνται σε άνδρες είναι γιατί ανατομικά είναι πιο ευάλωτοι.

3η Αλήθεια: Η παχυσαρκία παίζει μεγάλο ρόλο.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνισή τους, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται το κοιλιακό τοίχωμα. Επίσης, το υπερβολικό βάρος μπορεί να περιπλέξει την αποκατάστασή της κήλης και να αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής. Γι’ αυτό συστήνεται η μείωση του βάρους του πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

4η Αλήθεια: Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης.

«Θα ήταν πολύ ευχάριστο να υπάρχει ο μαγικός τρόπος αποκατάστασης της κήλης με τη γιόγκα, όπως πιστεύουν κάποιοι. Αλλά η κήλη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο χειρουργικά. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών και των λαπαροσκοπικών τεχνικών. Οι τελευταίες είναι αποδεδειγμένα οι πιο αποτελεσματικές. Επιπλέον είναι ανώδυνες και αναίμακτες, και επιτρέπουν την επιστροφή στην καθημερινότητα πιο γρήγορα», μας εξηγεί ο δρ Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Ιατρικό Περιστερίου.

«Εάν μια κήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τέτοιες είναι η περίσφιξη, δηλαδή η παγίδευση του εντέρου και η απόφραξή του, και ο στραγγαλισμός, δηλαδή η διακοπή της ροής του αίματος, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε λοιμώξεις και σηψαιμία», προειδοποιεί.

5η Αλήθεια: Οι κήλες μπορεί να επανεμφανιστούν.

Οι περισσότερες υποτροπές οφείλονται στον επίμονο, χρόνιο και έντονο βήχα. Επίσης, μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια κολλαγόνου. Ευτυχώς όμως, η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει δώσει λύση στο πρόβλημα, η οποία δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση πλέγματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

«Όπως σε όλες τις παθήσεις έτσι και στην κήλη ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισής της. Η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η πρόσληψη πολλών φυτικών ινών, η διακοπή του καπνίσματος, είναι μερικοί από τους τρόπους πρόληψης», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.