Health & Fitness

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται σε σπίτια, σχολεία, μπαρ

Πόσο εύκολη είναι η μετάδοση του κορωνοϊού σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bar.jpg
© EUROKINISSI

Τι δείχνει ένα πείραμα για τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω αερολυμάτων - Πώς επηρεάζει ο σωστός αερισμός σε σχολεία και μπαρ

Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού πιστεύονταν πως τα μεγάλα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος ήταν ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. 

Πλέον ξέρουμε πως το να φωνάζεις ή να τραγουδάς σε κακά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης. Μία δυνατή φωνή απελευθερώνει πενήντα φορές περισσότερα αερολύματα με τον ιό από το να μη μιλάς καθόλου. Αυτά τα αερολύματα  αν δεν σκορπιστούν μέσω του εξαερισμού πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Οι επιστήμονες έχουν δείξει πως αυτά τα σωματίδια που εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα απλά και μέωσ της αναπνοής και που μπορεί να ξεφύγουν αν δεν φοράς σωστά τη μάσκα μπορεί να μολύνουν ανθρώπους που θα περάσουν λίγα λεπτά σε απόσταση 5 μέτρων από έναν φορέα του ιού. Το πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό εξαρτάται από την ώρα που θα περάσει κανείς κοντά στον φορέα του ιού και το είδος της διάδρασης. 

Την άνοιξη οι αρχές δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη μετάδοση του ιού μέσω αερολυμάτων όμως οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναγνωρίσει το πόσο πιθανή είναι. 

Η εφημερίδα El Pais παρουσίασε παραδείγματα με τα εργαλεία που ανέπτυξε ο José Luis Jiménez ειδικός της χημείας της ατμόσφαιράς στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. 

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται ευκολότερα σε εκδηλώσεις ή σε χώρους όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ, η διαφορά με τις οικογενειακές συναναστροφές που είναι και αυτές συνήθεις εστίες μετάδοσης του ιού. 

Στο σαλόνι

Το σενάριο για το σαλόνι περιλαμβάνει έξι άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορωνοϊό καθώς στην Ισπανία υπολογίζεται ότι το 31% των μολύνσεων έγιναν μέσω αυτού του τρόπου ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους.

Μετά από τέσσερις ώρες και εάν κανείς από τους πέντε υγιείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε.



Αν στο ίδιο χρονικο διάστημα οι πέντε υγιείς φορούν μάσκα τότε οι τέσσερις αντιμετωπίζουν ακόμα τον κίνδυνο να νοσήσουν.


Αν, όμως, όλοι φορούν μάσκα, υπάρχει εξαερισμός και η κοινή παρουσία στο χώρο μειωθεί στο μισό, τότε μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.
 

Το παράδειγμα του μπαρ 

Ένας φορέας του ιού σε μπαρ θα μεταδώσει τον ιό σε άλλους 27 κατά μέσο όρο ανθρώπους.

Στο παράδειγμα του μπαρ της El Pais η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο 50%. Υπάρχουν 15 πελάτες και 3 εργαζόμενοι. Τα παράθυρα είναι κλειστά ενώ δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο 14 πελάτες θα έχουν μολυνθεί σε 4 ώρες. 

Αν γίνεται συνεπής χρήση της μάσκας , ο ιός θα μολύνει 8 ανθρώπους. 

Αν ο χώρος αερίζεται σωστά με ένα σύχρονο σύστημα εξαερισμού και οι πελάτες περάσουν λιγότερο χρόνο στο μπαρ τότε υπάρχει ενδεχόμενο να  υπάρξει μόνο μία επιπλέον μόλυνση.

Το σχολείο

Η μετάδοση στα σχολεία αφορά το 6% των περιπτώσεων κορωνοϊού που έχουν καταγράψει οι ισπανικές αρχές. Το καθοριστικό στοιχείο στη μετάδοση του ιού μέσω στο σχολείο είναι αν ο αρχικός φορέας είναι δάσκαλος ή μαθητής. ΟΙ δάσκαλοι μιλούν πολύ περισσότερο και πολύ δυνατότερα από τους μαθητές μέσα στην τάξη. 

Το πιο επίφοβο σενάριο είναι μία τάξη χωρίς εξαερισμό και τον δάσκαλο ως «ασθενή 0». Μετά από δύο ώρες σε τάξη με 24 μαθητές και χωρίς κανένα μέτρο περιορισμού όπως μάσκα ο ιός μπορεί να μολύνει έως και 12 μαθητές. Αν όλοι φορούν μάσκα ο αριθμός αυτός πέφτει στους 5. Σε πραγματικές εξάρσεις του ιού φαίνεται πως η απόσταση από τον καθηγητή δεν έπαιξε ρόλο, καθώς τα αερολύματα κατευθύνονται τυχαία στην αίθουσα που δεν αερίζεται.

Αν ο χώρος αερίζεται σωστά και το μάθημα σταματά μετά από κάθε ώρα για να αεριστεί εκ νέου η τάξη τότε ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται δραματικά.  

Mε πληροφορίες από El Pais 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ