Health & Fitness

Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τιμή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο
Κορωνοϊός © UNSPLASH

Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Οι τιμές που θα ορίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες - Το ανώτατο όριο για τις φτωχές χώρες.

Εκτός από τον αγώνα έρευσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, έχει ξεκινήσει και αγώνας για την κοστολόγησή του. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως πάνω από 30 δολάρια για μια δόση και οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Bill Gates, απαιτούν ανώτατο όριο τιμών για φτωχές χώρες.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο  εξής ερώτημα, τόσο από ηθική όσο και από πρακτική άποψη. Εάν οι φαρμακευτικές θα πρέπει να συνεργασθούν με τις ανεπτυγμένες χώρες, διασφαλίζοντας την επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις για τις φτωχότερες χώρες, επισημαίνουν οι «FT» σε δημοσίευμά τους.

Φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας διστάζουν ακόμα να συζητήσουν πώς θα τιμολογήσουν το εμβόβιο και λένε ότι η τελική τιμή θα προκύψει ως ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι παράγοντες που θα κρίνουν το κόστος του εμβολίου είναι η αποτελεσματικότητα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής, ο ανταγωνισμός, η ζήτηση και εάν οι αγοραστές είναι ιδιωτικοί όμιλοι - όπως ασφαλιστές - ή κρατικοί φορείς. Ο επείγων χαρακτήρας και η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Σύμφωνα όμως με τους «FT», που επικαλούνται πηγές με γνώση των συνομιλιών μεταξύ φαρμακευτικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η AstraZeneca έχει πωλήσει το εμβόλιό της περίπου στα 3 με 4 δολάρια ανά δόση σε συμφωνίες με την Ε.Ε., ενώ στην περίπτωση της Johnson & Johnson και του εμβολίου που αναπτύσσει από κοινού με τις Sanofi και GSK υπολογίζεται περίπου στα δέκα δολάρια ανά δόση.

Η Moderna επεδίωξε τιμή περίπου 50 με 60 δολάρια ανά δόση, έχοντας ζητήσει αρχικά διπλάσιο ποσό. Κάποιες άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η CureVac, έχουν αναφέρει ότι θα ζητήσουν «ηθικό εύρος» για τις τιμές τους.

Η Sinovac -μια από τους πρωτοπόρους της Κίνας στην ανάπτυξη του εμβολίου- άρχισε αυτή την εβδομάδα την πώλησή του σε επιλεγμένες πόλεις και σε τιμή 60 δολαρίων για δύο δόσεις, στο πλαίσιο προγράμματος έκτακτης χρήσης με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Μια βασική πρόκληση για αποτελεσματικό σχεδιασμό και τιμολόγηση είναι ότι στην περίπτωση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 δεν ακολουθήθηκε ο φυσιολογικός, δεκαετής κύκλος ανάπτυξης, δηλώνει στους «FT» ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Προσπαθούμε να συμπιέσουμε το χρόνο σε 12 με 18 μήνες και όχι για την παραγωγή λίγων εμβολίων αλλά εκατοντάδων εκατομμυρίων, ίσως και δισεκατομμυρίων. Και αυτό είναι ριψοκίνδυνο», εξηγεί ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ