- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Ασθενείς με συμπτώματα για μήνες μετά τη μόλυνση
Όπως δύσπνοια, κόπωση και κατάθλιψη
Στη μελέτη που έκαναν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξετάσθηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Covid-19
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης για δύο με τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής βρετανικής μελέτης.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξετάσθηκε ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Covid-19 σε 58 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι μερικοί ασθενείς έχουν ανωμαλίες σε πολλά όργανα μετά τη μόλυνσή τους με τον νέο κορωνοϊό και ότι επίμονη φλεγμονή προκάλεσε σε μερικούς προβλήματα για μήνες.
Η μελέτη δεν έχει ακόμη εξετασθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε ήδη στον ιστότοπο MedRxiv.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της φυσιολογικής διαδικασίας που συνδέεται με την Covid-19, καθώς και για την ανάπτυξη ενός ολιστικού, ολοκληρωμένου μοντέλου κλινικής περίθαλψης των ασθενών μας αφού πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο», δήλωσε η Μπέτι Ράμαν, γιατρός στο Radcliffe Department of Medicine της Οξφόρδης, η οποία συνδιηύθυνε την έρευνα.
Μια αρχική έκθεση του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία (NIHR), που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συνεχιζόμενη ασθένεια μετά τη μόλυνση με Covid-19, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως «μακρά Covid», μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Οξφόρδης έδειξαν πως δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση με την Covid-19, 64% των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από δύσπνοια και 55% ανέφερε σημαντική κόπωση.
Εξετάσεις MRI έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο 60% των ασθενών με Covid-19, στα νεφρά στο 29%, στην καρδιά στο 26% και στο ήπαρ στο 10%.
«Οι ανωμαλίες που εντοπίσθηκαν… συσχετίζονται ισχυρά με δείκτες φλεγμονής», δήλωσε η Ράμαν. «Αυτό υποδεικνύει πως υφίσταται εν δυνάμει σχέση ανάμεσα σε χρόνια φλεγμονή και τη συνεχιζόμενη βλάβη οργάνων μεταξύ των επιζώντων».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σημασία της διατροφής και της άσκησης
Νάρθηκες, φυσικοθεραπεία και η επιλογή της επέμβασης
Πώς η απλή καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας θωρακίζει απέναντι στο στρες
Η περίπτωση ενός άντρα που υπέστη σπάνια αλλεργική αντίδραση
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Βλεφαρίτιδα, μία χρόνια φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους
Μερικές φορές η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για συνεχή εξέλιξη
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το έντερο
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για επανεμφάνιση κρουσμάτων και αυξημένο κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.