- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2020: Μία από τις πιο θρεπτικές τροφές
Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Η καλύτερη φυσική πηγή πρωτεΐνης και όχι μόνο
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού φέτος εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Θεσπίστηκε το 1996 στη Βιέννη να εορτάζεται τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, για να ενημερώσει για τα οφέλη των αυγών και τη σημασία τους στη διατροφή του ανθρώπου.
Τα αυγά έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης που διατίθεται φυσικά. Ωστόσο, τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών είναι πολύ περισσότερα και ευρείας εμβέλειας. Τα αυγά προσφέρουν μια υγιή και βιώσιμη πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται σε όλα τα στάδια της ζωής.
Περιέχοντας την πλειονότητα των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, τα αυγά, συχνά και δικαίως, αποκαλούνται το «χάπι βιταμινών» της φύσης. Τα αυγά περιέχουν 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β και Ε, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Τα αυγά παρέχουν μια από τις υψηλότερες ποσότητες χολίνης σε οποιαδήποτε φυσική πηγή τροφής, μια συχνά παραμελημένη αλλά κρίσιμη θρεπτική ουσία για την νευρογνωστική ανάπτυξη και υγεία σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής. Για αυτό τα αυγά αναγνωρίζονται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο ως σημαντική ομάδα τροφίμων, ιδιαίτερα για έγκυες και θηλάζουσες.
Ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βρεθεί στα αυγά είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι βασική για την ενίσχυση των υγιών οστών και των δοντιών. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που κάνουν τα αυγά μια πολύ καλή επιλογή για υγιεινές δίαιτες. Τα αυγά παρουσιάζουν και εξαιρετικές επιδόσεις αειφορίας, καθιστώντας τα απολύτως κατάλληλα να συμβάλλουν στην διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Τα αυγά θεωρούνται πηγή πρωτεϊνών χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου λόγω της αποτελεσματικότητας και των διαρκών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τόσο στην παραγωγή όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Απαιτούν πολύ μικρή χρήση νερού ενώ το συνολικό αποτύπωμα του αυγού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα αυγά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην θρεπτική τους αξία, σε συνδυασμό με το ότι παραμένουν οικονομικά προσιτά, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην βελτίωση της υγείας των παιδιών σε ευπαθείς περιοχές που πλήττονται και από διατροφική ανασφάλεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.