- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σχετίζεται η αιμορροϊδοπάθεια με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες και τι απαντά ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος
Ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος αναλύει πώς σχετίζεται η αιμορροϊδοπάθεια με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και τι αναφέρουν οι τελευταίες μελέτες
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους. Παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο λόγος εξαιτίας του οποίου συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση, αφού και οι δύο παθήσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Προς το παρόν, η έρευνα είναι στα σπάργανα και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες τόσο για την επιβεβαίωση του συσχετισμού όσο και για την ανάδειξη των λόγων.
«Δύο αναλύσεις ερευνητών από την Ταϊβάν έδειξαν ότι όσοι έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια», σημειώνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη αναδρομική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας. Εντοπίστηκαν 33.034 ασθενείς με αιμορροΐδες και 132.136 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που έφτασε τα 12 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 1,27 φορές υψηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς αιμορροϊδοπάθεια. Επιπλέον, οι αιμορροϊδοπαθείς που έπασχαν και από συγκεκριμένες ασθένειες που είχαν οριστεί εξ αρχής από τους ερευνητές (π.χ. δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, κ.ά.) είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (ακολουθούμενους από εκείνους με οποιαδήποτε άλλη συννοσηρότητα), σε σύγκριση με τους μη αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.
Όπως διευκρινίζει ο δρ Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, υπάρχουν αρκετές, προς το παρόν, υποθέσεις σχετικά με τον λόγο που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που οφείλεται στην έντονη σύσπαση του εντέρου. Επίσης, όσοι έχουν πλεονάζον βάρος ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι μυς του ορθού. Άλλη μια αιτία είναι ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην ανάπτυξη αιμορροΐδων, λόγω της στάσης αίματος στη λεκάνη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την αθηροσκληρωτική διαδικασία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.
Από τη δεύτερη ανάλυση που δημοσιεύθηκε λίγους μήνες αργότερα από την πρώτη φάνηκε ότι οι πάσχοντες από αιμορροΐδες έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Στο τέλος της 12ετούς περιόδου παρακολούθησης, η αθροιστική επίπτωσή της ήταν σημαντικά υψηλότερη στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια από ό,τι στη δεύτερη ομάδα, που εντάχθηκαν άτομα χωρίς την πάθηση. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι ήταν πιο επιρρεπείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με τις υποκείμενες συννοσηρότητες.
Η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί τόσο στον ρόλο της φλεγμονής, που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός λόγος οξέων αθηροσκληρωτικών συμβαμάτων, όσο και στο γεγονός ότι ασθενείς με αιμορροΐδες τείνουν να ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής και να είναι παχύσαρκοι, παράγοντες που συνδέονται στενά με την ανάπτυξη περιφερειακής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.
«Κλειδί λοιπόν αποφυγής όλων αυτών είναι η υιοθέτηση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι δυο απλοί τρόποι διατήρησης της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού και προστασίας από την εμφάνιση αιμορροΐδων. Εάν αυτά αποτύχουν, υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες, με πιο σύγχρονη την καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών που απαλλάσσει οριστικά από την αιμορροϊδοπάθεια σε ελάχιστα λεπτά», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.