- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Παυλάκης: Μην περιμένουμε εμβόλια - Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα
«Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε πολύ καλά»
«Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα - Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα δημόσιας υγείας», αναφέρει ο Γιώργος Παυλάκης.
Οι προοπτικές για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τις ανοσοθεραπείες απέναντι στη νόσο του κορωνοϊού, όπως και οι εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς και στη χώρα μας σχετικά με την πανδημική κρίση, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα κορυφαίων εισηγητών στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, τον νέο κύκλο του οποίου άνοιξε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα δημόσιας υγείας», τόνισε ο διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, οριοθετώντας την μαζική παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα στα μέσα του 2021.
Κατά τον κ. Παυλάκη η γενικότερη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, είναι αισιόδοξη, λόγω της «πρωτοφανούς συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίων». Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι «αν είχαμε κάνει, σε διεθνές επίπεδο, καλύτερη επένδυση για τον SARS-1, θα είμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι με τον SARS-2». Σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση απέναντι στον ιό, ανέφερε ότι «ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας».
Για τις θεραπείες μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. «Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Κάποια έχουν έρθει και στην Ελλάδα και τα χρησιμοποιούμε σε μελέτη που βρίσκεται στη φάση 3», σημείωσε η καθηγήτρια προσθέτοντας: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα που έρχεται η εποχική γρίπη είναι να διαχωρίσουμε αυτές τις αρρώστιες. Ο Covid-19 έχει 2% θνητότητα, πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 0,1% της γρίπης, και δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο ούτε ανοσία».
Στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα την πρώτη φάση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης και συντονισμού μεταξύ των κρατών και των εθνικών συστημάτων υγείας».
Από την πλευρά του δε, τόνισε με έμφαση ότι ένα δεύτερο lockdown στη χώρα μας θα πρέπει να αποφευχθεί», ενώ - όπως και ο κ. Παυλάκης - εκτίμησε ότι τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια θα προσφέρουν ανοσία στο 50-60% όσων εμβολιαστούν.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.