- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΠΙΣ: Ανέτοιμη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το δεύτερο κύμα
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Υγείας την άμεση οργάνωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε πως το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ανέτοιμο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ανέτοιμο είναι το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της επιδημίας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνει ότι παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες, ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ώρα μάλιστα που ο κίνδυνος για πολλαπλασιασμό των περιστατικών covid-19 αυξάνεται καθημερινά, δεκάδες Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια παραμένουν χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και χωρίς τις απαραίτητες
υποδομές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα περίπου 310 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ελάχιστα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, χωρίς να υπολογισθούν τα κρούσματα της επιδημίας ή τα ύποπτα περιστατικά.
Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου εφάρμοζε mini lockdown στον Πόρο, το Κέντρο Υγείας Γαλατά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί, δεν διέθετε ούτε καν μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό
προσωπικό.
Ταυτόχρονα χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που συνέδραμαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα, έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την Πολιτεία η οποία ξεχνά την συμβολή τους στα ύποπτα περιστατικά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ακόμη και τηλεφωνικά στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας ουδέποτε προχώρησε στην αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Όλα αυτά την ώρα που οι οικογενειακοί ιατροί, βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει κλειδώσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δαπανών τους, ενώ ο εργαστηριακός τομέας στενάζει υπό το βάρος των δυσβάσταχτων και άδικων εκπτώσεων rebate και clawback, με περικοπές που αγγίζουν συνολικά το 40% των απαιτήσεων αποζημίωσης.
Από την άλλη και οι 800 νέες συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορωνοϊού, έχουν γραφεί στις …ελληνικές καλένδες, αφού βρίσκονται σε διαρκή αναβολή.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Υγείας έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή πριν η επιδημία του covid-19 φέρει κι άλλες δραματικές συνέπειες στους συμπολίτες μας, να προχωρήσει στην άμεση οργάνωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και στην υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων των 800 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να υπάρχει συννοσηρότητα με τη γρίπη, θα έχουν ως μοναδικό σημείο
εξυπηρέτησης για ιατρικές υπηρεσίες τα δημόσια νοσοκομεία.
Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνωστισμό και ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα και τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δείχνει μελέτη που ανέλυσε δεδομένα σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων
Η βιολογική ηλικία δεν εξαρτάται μόνο από τα χρόνια
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης ότι η φροντίδα των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά
Σε τι διαφέρει από άλλες θεραπείες
Η αξία της παύσης, η πίεση της διαρκούς παραγωγικότητας και η διαφορά ανάμεσα στο να ζεις για να εξελίσσεσαι και στο να εξελίσσεσαι για να ζήσεις πιο ελεύθερα.
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.