- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ζωή Ράπτη: Κορωνοϊός και νέες προκλήσεις για την ψυχική υγεία
Τι ανέφερε η υφυπουργός στην 70η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη
Ζωή Ράπτη: Πώς η πανδημία κορωνοϊού φανέρωσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο προστασίας της Ψυχικής Υγείας - Οι νέες προκλήσεις.
Ξεκίνησαν οι εργασίες στην 70η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, η οποία ολοκληρώνεται την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας, συζητούνται θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020–2025, «Κοινή δράση για καλύτερη υγεία στην Ευρώπη».
Στη Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, την Ελλάδα εκπροσωπεί η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Κατά την τοποθέτησή της, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, τόνισε πως «το έργο μας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη δέσμευσή μας για επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης στη χώρα μας».
Η κα Ράπτη επεσήμανε πως ενώ τα τελευταία 40 χρόνια η διεθνής κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των υπηρεσιών υγείας, «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και η πανδημία της Covid-19 μας δείχνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το modus operandi».
«Μία προσέγγιση με βασικό πυλώνα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τη βιώσιμη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ενδυνάμωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί επίσης την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, που εν μέσω της πανδημίας υφίσταται τρομερές πιέσεις.
Η υφυπουργός Υγείας τόνισε χαρακτηριστικά προς τους συμμετέχοντες της Συνόδου: «Δεν νοείται καθολική κάλυψη Υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Αυτές οι δύο διαπιστώσεις είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήθηκαν και προωθούνται από τον Π.Ο.Υ.»
Η κα Ράπτη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας της Covid-19, η Ελλάδα, χάρη στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την καθοδήγηση από μία εξέχουσα ομάδα εθνικών Εμπειρογνωμόνων, έλαβε εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα, τα οποία αποτελεσματικά ανέκοψαν την εξάπλωση της πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όρισε αρμόδιο υφυπουργό Ψυχικής Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες προκλήσεις και να αναλάβει τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Η υφυπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή του Π.Ο.Υ. και το οποίο συμπεριλαμβάνει, στους 4 κεντρικούς πυλώνες του, τα θέματα ψυχικής υγείας, από κοινού με την καθολική κάλυψη υγείας, την ψηφιακή μεταρρύθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας, την προώθηση της υγείας και ευεξίας και την προστασία από έκτακτες καταστάσεις δημόσιας υγείας.
«Η επικέντρωση στα ζητήματα αυτά, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την επίδραση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Οργανισμού», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα Ράπτη.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.