Health & Fitness

Εξωσωματική γονιμοποίηση για πρώτη φορά σε ζευγάρι με κορωνοϊό

Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποποίησης της Γ’ Μαιευτικής στο ΠΓΝ Αττικόν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρι με λοίμωξη κορωνοϊού - Πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος του ωοθυλακικού υγρού.

Η πρώτη ωοληψία για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρι με λοίμωξη κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποποίησης της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΠΓΝ Αττικόν, στις 5-9-2020. Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική φορέας και ο σύζυγος παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία. Το ζευγάρι παραπέμφθηκε από ιδιωτική Μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Το πρόβλημα προέκυψε διότι η γυναίκα, παρά τις συστάσεις, προχώρησε στην τελική πυροδότηση της ωοθυλακιορρηξίας, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για λοίμωξη SARS-CoV-2. Η ωοληψία πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας κ. Ε. Μακράκη και τη Διευθύντρια της κλινικής Καθηγήτρια κ. Σ. Καλανταρίδου, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο επεμβάσεων ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

O μοριακός έλεγχος του σπέρματος για έλεγχο της παρουσίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι αρνητικός. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μοριακός έλεγχος και του ωοθυλακικού υγρού. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η εμβρυολόγος κ. Τ. Βράντζα θα προχωρήσει σε γονιμοποίηση των ωαρίων και κατάψυξη, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Η εμβρυομεταφορά θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την αποδρομή της λοίμωξης Covid-19.  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ