- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Αναποτελεσματικές προσωπίδες και μάσκες με βαλβίδα
Τι δείχνουν τα εργαστηριακά πειράματα
Οι προσωπίδες προστασίας και οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής αναποτελεσματικές λύσεις απέναντι στον κορωνοϊό,σύμφωνα με έρευνες
Οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα, όσον αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης στον αέρα του κορωνοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.
Καθώς ολοένα περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων της πανδημίας, οι μάσκες θεωρούνται πλέον αναγκαίες ως «φρένο» κατά της εξάπλωσης του ιού, σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που, για λόγους μεγαλύτερης άνεσης, επιλέγουν είτε προσωπίδες προστασίας είτε μάσκες με βαλβίδα εκπνοής.
Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολλεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος της μάσκας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό.
Στην περίπτωση των προσωπίδων επιβεβαιώθηκε ότι ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με σχετική ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, εξαπλούμενα σε μια μεγάλη περιοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (πχ αν φυσάει). Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός σταγονιδίων -πιθανώς μολυσμένων με τον ιό- διαπερνούν αφιλτράριστα τη βαλβίδα της μάσκας, με αποτέλεσμα αυτός που τη φοράει, αν είναι φορέας του κορονοϊού, να τον εξαπλώνει.
«Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλέον στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μερικοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προσωπίδες, επειδή είναι πιο άνετες και εύχρηστες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως τι γίνεται αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές; Στην πράξη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τα σταγονίδια θα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις», ανέφερε ο Βέρμα.
Τα εργαστηριακά πειράματα των ερευνητών εστίασαν στα μικρότερου μεγέθους σταγονίδια, τα οποία μπορούν να αιωρούνται για περισσότερο χρόνο και να περιέχουν αρκετά σωματίδια του κορονοϊού για να μεταδώσουν την Covid-19. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να φοράνε υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.
«Οι προσωπίδες έχουν μεγάλα κενά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, ενώ οι μάσκες με βαλβίδα περιορίζουν την εισροή του αέρα κατά την εισπνοή, επιτρέπουν όμως ελεύθερα την εκροή του αέρα κατά την εκπνοή. Ο εισπνεόμενος αέρας φιλτράρεται, αλλά ο εκπνεόμενος διαπερνά τη μάσκα αφιλτράριστος», τόνισε ο Βέρμα.
Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ακόμη και οι καλύτερες μάσκες έχουν διαρροές σωματιδίων σε κάποιο βαθμό. Συνεπώς παραμένει σημαντικό να τηρεί κανείς τις σωματικές αποστάσεις, ενόσω φοράει τη μάσκα».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.