Κορωνοϊός: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τις υπηρεσίες Υγείας
Έρευνα σε περισσότερες από 100 χώρες
«Η επίδραση της πανδημίας της COVID-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Στο 90% και πλέον των χωρών η συνηθισμένη ροή των υπηρεσιών υγείας διαταράχθηκε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, με τις μεγάλες προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην ιατρική φροντίδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες να κινδυνεύουν να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομο διάστημα, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο εδρεύων στη Γενεύη οργανισμός προειδοποιεί συχνά για τον κίνδυνο άλλα προγράμματα για τη διάσωση της ζωής να επηρεαστούν από την πανδημία και έχει στείλει στις χώρες κάποιες συστάσεις, όμως η έρευνα παρουσιάζει τα πρώτα μέχρι τώρα δεδομένα του ΠΟΥ για την κλίμακα αυτών των διαταράξεων.
«Η επίδραση της πανδημίας της COVID-19 στις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», αναφέρεται στην έκθεση για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Μεγάλες ιατρικές πρόοδοι που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομη χρονική περίοδο...».
Η έρευνα περιλαμβάνει την απόκριση περισσότερων από 100 χωρών για την περίοδο από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι καθιερωμένοι εμβολιασμοί (70%), ο οικογενειακός προγραμματισμός (68%) και η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου (55%), ενώ οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών επηρεάστηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις χώρες που απάντησαν στα ερωτήματα του ΠΟΥ.
Η Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, στην οποία ο διεθνής οργανισμός περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη, επηρεάστηκε πιο πολύ και ακολουθούν η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία, όπως φαίνεται από την έρευνα. Η αμερικανική ήπειρος δεν ήταν μέρος της έρευνας.
Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 τον Δεκέμβριο πέρυσι, ο ιός φέρεται να έχει σκοτώσει σχεδόν 850.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Reuters.
Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης πως οι θάνατοι που δεν οφείλονταν στην COVID-19 έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές εν μέρει λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στις υπηρεσίες υγείας, αν και αυτοί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν.
Η έρευνα του ΠΟΥ ανέφερε πως «είναι λογικό να αναμένουμε ότι ακόμη και μια μέτρια αναστάτωση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από άλλες αιτίες εκτός της COVID-19 βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.
Προειδοποίησε επίσης πως οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν η πανδημία τελειώσει. «Οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν αισθητές πέρα από την άμεση επιδημία καθώς, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τις υπηρεσίες, οι χώρες μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι πόροι είναι υπερφορτωμένοι».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.