Health & Fitness

Κορωνοϊός - Παρατηρητήριο: Eπιδείνωση στον άξονα της υγείας

Σημαντική αύξηση του μέσου όρου κρουσμάτων και θανάτων - Αύξηση του Rt

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Νοσοκομείο
Κορωνοϊός - Νοσοκομείο © EUROKINISS/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα ευρήματα της δέκατης έκθεσης του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μια επιδεινωμένη εικόνα στο υγειονομικό σκέλος

Η δέκατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό αφορά το διάστημα 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων δεδομένων.

Τα ευρήματα της δέκατης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου αναδεικνύουν μια επιδεινωμένη εικόνα σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έκθεσης στο υγειονομικό σκέλος. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του μέσου όρου κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του δείκτη Rt σε 1. Επίσης,  εντοπίζεται σταθερά ανοδικός αριθμός κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι μέσοι όροι των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ βαίνουν συγκρατημένα ανοδικοί. Στο οικονομικό σκέλος, επισημαίνεται η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και η πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων τον Ιούνιο, και η επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο. Επιβράδυνση καταγράφεται επίσης και στον ρυθμό πτώσης των καταναλωτικών δαπανών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων καθώς και των εισαγωγών σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Αναλυτικά

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται  στα 91 κρούσματα ανά ημέρα, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις αρχές Απριλίου, από 35 στην προηγούμενη έκθεση. Σε ημερήσια βάση ποσοστό περίπου 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και τα περισσότερα συνολικά κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως και το τελευταίο διάστημα τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε  σε 1. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 103 από 97 και 108 από 94 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με δυο εβδομάδες νωρίτερα. Εν γένει, πανελλαδικά διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 12%. Παράλληλα το Rt ενισχύθηκε στο 1 από 0,4 στην προηγούμενη έκθεση.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 12393 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 7393 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,8% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι Τσεχία 2,4%, Βέλγιο 4,1%, Αυστρία  2,3%, Κροατία 4,3%, Ιταλία 6%, Σερβία 3,8%, Ρουμανία 4,2% και Βουλγαρία 4,3%.

Η κινητικότητα του πληθυσμού έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση  σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -19%- μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Σημαντικά αυξημένη εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +85% σε σχέση με τον Απρίλιο. Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε αύξηση 7% και πλέον διαμορφώνεται στο +59%, συνεπώς συντηρείται θετική επίδραση του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων. Σχεδόν σταθερή παρέμεινε η προσέλευση στην εργασία και διαμορφώθηκε στο +38%. Η χρήση των ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή στο +55%. Αξιοσημείωτη αύξηση σημείωσε η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους όπου διαμορφώθηκε στο  +123%.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, κατά 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στις 90,8 μονάδες. Η βελτίωση αντανακλά σημαντικές αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες κατασκευών, υπηρεσιών και βιομηχανίας. Σημαντική ενίσχυση κατά 6,1 μονάδες εμφάνισε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης, που ανήλθε στις 103,7 μονάδες τον Ιούλιο. Αντίθετα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες στις 48,6 μονάδες τον Ιούλιο, μετά την σημαντική ανάκαμψη κατά 8,3 μονάδες που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση καταθέσεων καταγράφηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 0,45 δις ευρώ τον Ιούνιο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 7,5 δις ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε μικρή επιβράδυνση σε 0,4% τον Ιούνιο έναντι 0,7% τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούνιο με τις μηνιαίες καθαρές ροές δανείων να ανέρχονται σε 307 εκ ευρώ. Θετική ήταν η καθαρή ροή τον Ιούνιο τόσο στα καταναλωτικά δάνεια (+76 εκ ευρώ) όσο και στα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (+42 εκ ευρώ).   

Επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο σε -5,3% τον Μάιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, από -24,5% τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στους κλάδους καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-25,2%), ένδυσης-υπόδησης (-21,9%) και πολυκαταστημάτων (-15,8%). Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων (+18,5%), τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+8,7%) και τα φαρμακευτικά-καλλυντικά (+5,7%).

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η μέση μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθε σε -3,8% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες (29 Ιουνίου – 31 Ιουλίου). Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος Ιουλίου, η μέση μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -7,7% έναντι -6,5% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.      

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου, με την εικόνα του Ιουλίου να εμφανίζει μία βελτίωση με επιβράδυνση της πτωτικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.  

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 30 Ιουλίου καταγράφει μείωση -14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή (έναντι πτώσης -15,3% στην προηγούμενη έκθεση). Ειδικότερα, ο ρυθμός μείωσης τον Ιούλιο (-10,5%) κατέγραψε μικρή επιβράδυνση σε σύγκριση με την εικόνα του Ιουνίου (-11%).  

Σταδιακή βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ραγδαία και απότομη μείωση της ζήτησης λόγω της επιβολής των μέτρων περιορισμού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης της ηλεκτρονικής δαπάνης στα ταξιδιωτικά γραφεία υποχώρησε σε -63,7% τον Ιούλιο (από -78,7% τον Ιούνιο), στις εταιρίες μεταφορών σε -54% (από -56,5%) και στα πολυκαταστήματα σε -60,8% (από -62,7%).

Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+122,6% από +116,7%), στις εταιρίες ενέργειας (+56% από +60,3%), στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (+14,1% από +27,6%), στα οικοδομικά υλικά (+26% από +51,3%), στα super markets και παντοπωλεία (+28,9% από +30,2%) και στους φούρνους (+63,4% από +75,1%). Αντίθετα, αντιστροφή της αυξητικής τάσης εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που υποχωρούν -8,1% τις πρώτες οκτώ ημέρες του Ιουλίου έναντι αύξησης 11,9% τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.

Το πλήθος διασαφήσεων για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων ως ένας πρόδρομος δείκτης ζήτησης βελτιώθηκε στη συνέχεια και συγκεκριμένα η μείωση περιορίστηκε σε -35,2% τον Μάιο, σε -26,8% τον Ιούνιο και περαιτέρω σε -15,4% τον Ιούλιο. Αντίθετα, αυξητική τάση καταγράφεται στο ρυθμό μείωσης των εξαγωγών που ανήλθε σε -27,4% τον Ιούλιο έναντι πτώσης -20,9% τον Ιούνιο και -23,8% τον Μάιο. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.