- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Covid-19: Ρωσικό εμβόλιο δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε εθελοντές
Οι εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο αντέδρασαν θετικά
«Οι εθελοντές μας, στη δόση εμβολίου του κορωνοϊού, που τους δόθηκε, αντέδρασαν απολύτως καλά» λέει το Ερευνητικό Κέντρο που υπάγεται στο ρωσικό υπ. Υγείας
Η πρώτη ομάδα εθελοντών στη Ρωσία, στην οποία δοκιμάσθηκε εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού το οποίο δημιούργησε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέϊ, το οποίο υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο έγιναν οι κλινικές δοκιμές. Η κύρια ερευνήτρια, Γιελένα Σμολιαρτσούκ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο αντέδρασαν θετικά σε αυτό.
«Οι εθελοντές μας, στη δόση εμβολίου που τους δόθηκε, αντέδρασαν απολύτως καλά. Σήμερα εγκατέλειψαν την κλινική του πανεπιστημίου Σέτσενοφ» δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.
Αναφερόμενη στις παρενέργειες του εμβολίου, η Σμολιαρτσούκ επισήμανε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήσαν παρόμοιες με εκείνες που θα μπορούσαν να είναι σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Βασικά παρατηρήθηκαν ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, επίσης πυρετός, πονοκέφαλος, ερεθισμός στον λαιμό. «Πρέπει να επισημάνω ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίσθηκαν αυτόματα, αλλά την δεύτερη μέρα τους εθελοντές δεν τους ενοχλούσε στην πραγματικότητα τίποτα», προσέθεσε η ίδια.
Μια από τους εθελοντές, η Άννα Κούτκινα, δήλωσε ότι την περίοδο των κλινικών δοκιμών ένιωθε καλά, όπως και ότι με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών ο κάθε εθελοντής θα έπαιρνε αμοιβή 100.000 ρουβλίων. (1.233 ευρώ)
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στην κλινική του πανεπιστημίου Σέτσενοφ άρχισε στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη ομάδα 18 εθελοντών, ενώ στη δεύτερη ομάδα 20 εθελοντών οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στις 23 Ιουνίου.
Ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέϊ, Αλεξάντρ Γκίντσμουργκ, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για τους πολίτες, ήδη από τα μέσα Αυγούστου.
Η έγκριση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού από το ρωσικό υπουργείο Υγείας μπορεί να γίνει εφόσον είναι θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.
Η παραγωγή ωστόσο του εμβολίου μετά την έγκρισή του μπορεί να απαιτήσει μερικούς μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου μεταγραφικής ιατρικής και βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Σέτσενοφ Βαντίμ Ταράσοφ. «Ακόμη και το πιο σύντομο διάστημα σημαίνει μερικούς μήνες δουλειάς», δήλωσε ο Ταράσοφ, επισημαίνοντας ότι τη χρονική διάρκεια της παραγωγής του εμβολίου θα την ορίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την μαζική του παραγωγή.
Νωρίτερα ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμουργκ, είχε δηλώσει ότι το Κέντρο σχεδιάζει να υποβάλει την αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις 2-4 Αυγούστου.
Στις αρχές Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι έχουν επιλεγεί δύο ομάδες εθελοντών για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Η πρώτη ομάδα στελεχώθηκε από στρατιωτικούς και η δεύτερη ομάδα από πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στην ομάδα των εθελοντών του στρατού συμμετείχαν 50 άτομα μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και 10 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.
Προχθές το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού χορηγήθηκε σε 20 εθελοντές, 21μέρες αφότου τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση. Στην ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι οι εθελοντές βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και η κατάσταση της υγείας τους μετά τον εμβολιασμό κρίνεται ως καλή.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.