Ακριβά προνόμια: Πώς ο υγιής τρόπος ζωής έγινε ανάγκη και μόδα
H καλή υγεία αποτελεί ένα ακριβό προνόμιο
Η Ελένη Σταματούκου γράφει για την οικονομία της ευεξίας και τον υγιεινό τρόπο ζωής ως ανάγκη και μόδα στη σύγχρονη εποχή.
Διαβάζεται ακούγοντας αυτό:
Κοιτάζω το σώμα μου στον καθρέπτη. Παλιότερα έπινα 5 τζιν τόνικ και κάπνιζα δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα, ξενύχταγα και πήγαινα στη δουλειά κατευθείαν. Έτρωγα από το βρώμικο της γειτονιάς και τα βράδια αργά πήγαινα στο περίπτερο και αγόραζα σοκολάτες. Πόσο μακρινή μου φαίνεται αυτή εποχή. Δεν με ένοιαζαν οι θερμίδες, αν θα έπαιρνα κιλά γιατί βασικά δεν έπαιρνα, αν λαχάνιαζα όταν περπατούσα. Το σώμα μου ήταν σφριγηλό, δυνατό, ακμαίο. Ήταν η εποχή που οι διαφημίσεις τσιγάρων γέμιζαν τα περιοδικά, οι ιδιοκτήτες των μπαρ στο κέντρο της Αθήνας κυνηγούσαν τους δημοσιογράφους των free press για ένα αφιέρωμα, -τώρα πια τους κυνηγάμε εμείς-, οι τράπεζες έδιναν καταναλωτικά δάνεια και δάνεια διακοπών. Η εποχή του άκρατου καταναλωτισμού εντός και εκτός μας. Μετά όλα άλλαξαν.
Ο υγιής τρόπος ζωής έγινε επιτακτική ανάγκη και μετά μόδα -η οικονομία πρέπει να επιζήσει και αυτή με κάποιον τρόπο-. Το τραπέζι μας γέμισε λαχανικά από τον μικρό αυτοσχέδιο κήπο του μπαλκονιού μας, επιστρέψαμε στο χωριό και τη φύση -λόγω της ανεργίας-, ξεκινήσαμε να τρώμε υγιεινά και να ασκούμαστε, κάποιοι έκοψαν και το τσιγάρο. Το ίντερνετ γέμισε συμβουλές για υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση, οι σεφ του διαδικτύου άρχισαν να μαγειρεύουν οικονομικά και υγιεινά, ενώ δίπλα στις συνταγές τους ανέγραφαν και τις θερμίδες, η τηλεόραση απέκτησε ιατρικές εκπομπές και τα γυμναστήρια έριξαν τις τιμές τους και δημιουργήσαν θαμώνες. Yoga, pilates, ενυδάτωση, silent retreats στο βουνό ή κοντά στη θάλασσα, βιολογικά προϊόντα, αφεψήματα που υπόσχονται τόνωση, βιταμίνες, guru του Instagram και του YouTube, διαλογισμός και μάντρα έγιναν «ακριβό» μέρος της ζωής μας.
Η οικονομία της ευεξίας -δηλαδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπόσχονται να βελτιώσουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα- σύμφωνα με το Global Wellness Institute ανήλθε σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αύξηση 12,8% από το 2015-2017. Το κίνημα της ευεξίας ή της αυτό-φροντίδας δε ξεκίνησε με την πρώτη κρίση -τώρα διανύουμε τη δεύτερη-, έχει τις ρίζες της στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, όπου μια ομάδα γυναικών στην Καλιφόρνια έκλεψαν κολπικούς διαστολείς από μια κλινική και μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο εκπαίδευσαν τις γυναίκες όσον αφορά την ανατομία τους, και έκαναν πυελική εξέταση σε μια εποχή που η ειδικότητα του γυναικολόγου «ανήκε» κατά αποκλειστικότητα στους άνδρες. Η πρακτική αυτή έγινε αρκετά δημοφιλής στα κοινωνικά ιατρεία που είχαν δημιουργήσει οι Μαύροι Πάνθηρες για να υποστηρίζουν ομάδες του πληθυσμού, για τους οποίους αδιαφορούσε το επίσημο ιατρικό σύστημα. Όπως καταλαβαίνεται το κίνημα δεν αφορούσε διαλογισμό, σπα και μασάζ, είχε πολιτική ταυτότητα.
Μέσα στην πανδημία και ειδικότερα το διάστημα της καραντίνας κάποιοι έφαγαν πολύ, ενώ άλλοι έκαναν pilates και yoga μέσω zoom και skype, πάντως όλοι σίγουρα ανησύχησαν για την υγεία τους. Και ενόσω εμείς μαθαίναμε πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, τρέχαμε ή περπατούσαμε στέλνοντας 6 στο 13030, ο αριθμός τον νεκρών από COVID-19 στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στην Ιταλία αυξανόταν. Celebrities από την Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι μολύνθηκαν από τον ιό και ανέβαζαν βίντεο στο Instagram από τη θαλπωρή του σπιτιού τους, μιλώντας για την εμπειρία τους και δίνοντας συμβουλές. Ανακαλώντας αυτή την εικόνα στο μυαλό μου, θυμήθηκα ένα βίντεο των NYT’s, όπου ο κάμεραμαν ακολουθούσε μιας μεγάλης ηλικίας κυρία μεξικανή στην καταγωγή, η οποία λόγω κορωνοϊού μεταφερόταν από το φτωχικό της σπίτι στο νοσοκομείο. Η Amy Larocca, δημοσιογράφος στο διαδικτυακό γυναικείο περιοδικό The Cut σχολιάζει και γράφει για τη βιομηχανία της ευεξίας στην Αμερική. Προς το τέλος, διαπιστώνει -με κάποια αφέλεια- ότι η καλή υγεία αποτελεί ένα ακριβό προνόμιο.
Τα λέμε την επόμενη Κυριακή….
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.