Health & Fitness

Pfizer: Διαφορετικότητα, Ενσωμάτωση, Ισότητα

Πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, με ίσα δικαιώματα για όλους

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pfizer-equity-lgbtqi.jpg
©Mario Tama/Getty Images/ Ideal Image

Για τη Pfizer, η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας είναι ζωτικής σημασίας, για αυτό μία από τις τέσσερις βασικές αξίες της εταιρείας είναι η Ισότιμη αντιμετώπιση.

Η διαφορετικότητα, η ενσωμάτωση και η ισότητα απασχολούν διαχρονικά την κοινωνία και τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Για τη Pfizer, η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας είναι ζωτικής σημασίας, για αυτό μία από τις τέσσερις βασικές αξίες της εταιρείας είναι η Ισότιμη αντιμετώπιση (#Equity). Ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης, αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που ενισχύει την καινοτομία και μας φέρνει πιο κοντά στους πελάτες μας και τους ασθενείς μας δηλώνει η Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead, της Pfizer Greece-Cyprus-Malta / Επικεφαλής της ομάδας «Diversity & Inclusion, Action!».

img_0080_1.jpg
H Λία Μπερτσιάδου, Inflammation & Immunology Lead, της Pfizer Greece-Cyprus-Malta

Συνεπείς στην αποστολή μας «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε  τις  ζωές των ασθενών», στην Pfizer υποστηρίζουμε και αναγνωρίζουμε την αξία που φέρνει η διαφορετικότητα και αντιμετωπίζουμε όλους τους συναδέλφους ισότιμα, δίνοντας ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, αναπηρίας, εθνικότητας ή φυλετικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Diversity & Inclusion, Action!»

Θέλοντας έμπρακτα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της ενσωμάτωσης, το 2017 δημιουργήσαμε την τοπική ομάδα «Diversity & Inclusion, Action!», μια ομάδα εθελοντών εργαζομένων της Pfizer Ελλάς, που σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σημασίας της διαφορετικότητας και της ισότητας όλων στο εργασιακό τους περιβάλλον, όχι μόνο εντός της εταιρείας, αλλά και στη κοινωνία γενικότερα.                                     

Οι στόχοι αυτής της ομάδας είναι να κάνουμε πράξη τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση στην καθημερινή μας εργασία, να αξιοποιούμε τις δυνατότητες των ταλαντούχων συναδέλφων μας για το καλό του συνόλου, να υποστηρίξουμε εργαζόμενους από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες προς την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και να ενισχύσουμε την ίση και δίκαιη επαγγελματική εξέλιξη, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Ξεκινήσαμε με εσωτερικές δράσεις, όπως εκπαίδευση της διοικητικής ομάδας της εταιρείας για τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση, καμπάνιες ενημέρωσης  για θέματα σχετικά με την Ισότητα, δημιουργία προγράμματος ενδυνάμωσης γυναικών στελεχών για την προσωπική τους ανάπτυξη (Women Retreat Workshops), ενέργειες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, συνεργασίες με ΜΚΟ για την ενίσχυση προγραμμάτων που δίνουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρίες.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας

Παράλληλα, διενεργήσαμε μια ανώνυμη εσωτερική έρευνα, σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας για να διαπιστώσουμε πως νιώθουν με τα θέματα της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης, να ζητήσουμε ανατροφοδότηση ώστε να επικεντρωθούμε στους τομείς που χρήζουν βελτίωσης και να θέσουμε τους στόχους της ομάδας για το επόμενο διάστημα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι τη χρονιά που μας πέρασε, ήμασταν η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας (Diversity Charter) για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Η Χάρτα Διαφορετικότητας  είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε την εφαρμογή της στην Ελλάδα το 2019 με στόχο να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της Ισότητας και των ίσων ευκαιριών σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Επίσης στηρίξαμε την Ημέρας καριέρας για Άτομα με Αναπηρία της ΜΚΟ Ethelon.

Out Pfizer Employee Network (OPEN)

Όπως ξέρουμε, ο μήνας Ιούνιος είναι αφιερωμένος στην ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ) κοινότητα, στην προώθηση της αυτοεπιβεβαίωσης, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων ισότητας, ενώ γιορτάζει τη σεξουαλική ποικιλομορφία και τη ποικιλία φύλου.

Με τα μέλη της ομάδας , «Diversity & Inclusion, Action!», σχεδιάσαμε ένα πλάνο ενεργειών για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ) κοινότητας, προτρέποντας όλους να γίνουν σύμμαχοι στην πρωτοβουλία της ομάδας ΟPEN της Pfizer. Το Out Pfizer Employee Network (OPEN) είναι μια παγκόσμια ομάδα  συναδέλφων της Pfizer που ασχολούνται έμπρακτα με θέματα της LGBTQ κοινότητας, με στόχο τη συμβολή στην ενδυνάμωση του μηνύματος της διαφορετικότητας και στην ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που φέρνει η πολυποικιλότητα στον χώρο εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον, πως είναι η 17η χρονιά που η εταιρεία συγκέντρωσε 100% βαθμολογία στον κατάλογο για το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (Corporate Equality Index) της οργάνωσης Human Rights Campaign.

Προσπαθούμε συνεχώς να στεκόμαστε έμπρακτα και να υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ομάδων στον εργασιακό τους χώρο αλλά και στη κοινωνία στο σύνολο. Ο μήνας Pride θα μας θυμίζει πάντα τις ενέργειες και προσπάθειες της LGBTQ κοινότητας για διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε όλοι, ανακαλώντας και τα πρόσφατα συμβάντα στην Αμερική, πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι το αυτονόητο: ότι αξίζουμε όλοι ισότιμη αντιμετώπιση. 
Όπως δηλώνει και ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, με ίσα δικαιώματα για όλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ