Health & Fitness

Καζανάκι και κορωνοϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση του

Τι έδειξε νέα κινεζική μελέτη

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουαλέτα
Τουαλέτα © Unsplash

Νέα κινεζική μελέτη έδειξε πως τα σταγονίδια από το καζανάκι μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

Και από το νερό από το καζανάκι θα πρέπει να προφυλασσόμαστε για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό. Στα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση της πανδημίας που αυξάνονται καθώς μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μασκών προσώπου, ήρθε να προστεθεί και ακόμα ένα. Το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας. 

Νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, έδειξε πως όταν τραβάμε το καζανάκι στην τουαλέτα, παράγεται ένα μεγάλο σύνολο αόρατων μικροσταγονιδίων νερού που πετάγονται ως και ένα μέτρο μακριά από τη λεκάνη και διατηρούνται στον αέρα περισσότερο από ένα λεπτό.

«Όταν τραβάμε το καζανάκι, σταγονίδια του ιού βγαίνουν εκτός της λεκάνης», δήλωσε σε συνέντευξή του ένας εκ των επιστημόνων, ο Ji-Xiang Wang, ο οποίος ερευνά την επίδραση διάφορων υγρών στη μετάδοση του ιού για το Πανεπιστήμιο Yangzhou της Κίνας, και πρόσθεσε:

«Όσοι χρησιμοποιούν την τουαλέτα θα πρέπει να κλείνουν πρώτα το καπάκι και στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία έκπλυσης».

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Physics of Fluids και έχει προκαλέσει ήδη ανησυχία. Μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν όχι μόνο το κλείσιμο του καπακιού και το πλύσιμο των χεριών, αλλά παροτρύνουν τους κατασκευαστές να παράγουν τουαλέτες που κλείνουν και αυτοκαθαρίζονται αυτόματα. Ακόμα, σημειώνουν ότι όλοι θα πρέπει να σκουπίζουν το κάθισμα της λεκάνης προτού την χρησιμοποιήσουν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ