- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Γώγος για κορωνοϊό: Θα είναι λίγα τα σοβαρά κρούσματα
Τι είπε ο καθηγητής Παθολογίας για τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων
Καθησυχαστικός για τις τουριστικές ροές και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Τα σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού θα είναι πολύ λίγα», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Στις δηλώσεις του στο κανάλι του ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος ήταν καθησυχαστικός: « Να μην ανησυχεί κανείς, υπάρχει διασύνδεση με τα κέντρα μεταφοράς υπάρχει διαδικασία μεταφοράς. Είμαστε προετοιμασμένοι για το ρίσκο με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα συστήσει ως υγειονομική επιτροπή».
Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών εξέφρασε την ελπίδα να είναι μεγάλη προσέλευση τουριστών στη χώρα: «Περιμένουμε, και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν, έχεις 20% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε «βελτιώνονται συνεχώς τα δεδομένα από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέχουμε διαρκώς επιδημιολογικά το τοπίο και να αυξάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις που είναι δύσκολες».
Για τα ξενοδοχεία ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «έχουμε υγειονομικά καλύψει πλήρως το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε την ταύτιση της επί χάρτου προσπάθειας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα ξεπεραστούν νομίζω». Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σε περίπτωση κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα υπάρξει στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων ενοίκων, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μετάδοση από ένα κρούσμα, εφόσον τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας.
«Θα γίνει έλεγχος με τεστ σε σημαντικό αριθμό ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους που περνάνε δυο λεπτά διπλά σε ένα μπουφέ είναι μικρή, η μετάδοση έχει να κάνει και με τη διάρκεια της επαφής και το πόσο στενή είναι η επαφή» διευκρίνισε.«Είναι αδύνατο να αποκλειστεί κόσμος σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά αυστηρά για την περίπτωση ξένου ή έλληνα τουρίστα που θα έχει κρούσμα… Θα υπάρχει άμεσο τέστινγκ, άμεση μεταφορά, άμεση νοσηλεία», συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες. «Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων και δεν πάρθηκαν μέτρα από τους πολίτες υπήρχαν συγχρωτισμοί και συναθροίσεις και για θρησκευτικούς λόγους και δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης» σχολίασε ο καθηγητής. «Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εστίες στη χώρα, γιατί σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», δήλωσε.
Για το εμβόλιο εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο πάει πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε αποτελέσματα, η ασφάλεια του εμβολίου εξασφαλίζεται χρειάζονται μεγάλες μελέτες». Διευκρίνισε ότι «μέχρι το τέλους του 2020 θα έχουμε κλινικά δεδομένα για εμβόλια, αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε ελέγξει πλήρως την ασφάλεια».
Για τη δεξαμεθαζόνη ανέφερε ότι ο ιός έχει δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά έντονη φλεγμονή, σα να έχεις βαριά μικροβιακή λοίμωξη - σύνδρομο σήψης, και μικροθρομβώσεις. «Αυτά τα δυο είναι πολύ χαρακτηριστικά αν δείτε τις λίγες νεκροτομές που υπάρχουν θα δείτε ότι οι πνεύμονες είναι κατεστραμμένοι», είπε ο κ. Γώγος. «Ένα από τα φάρμακα που δίνουμε εμείς είναι και ένα αντίστοιχο της δεξαμεθαζόνης, η μεθυλπρεδνιζολόνη και την έχουμε δώσει σε πολλούς ασθενείς μας, απλώς δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί δεν είχαμε πολλές αξιόλογες μελέτες για να έχουμε το δεδομένο. Σε αυτή τη μελέτη (της Οξφόρδης) φάνηκε ότι δίνει 30% βελτίωση στις πιθανότητες θανάτου σοβαρά νοσούντων από τον κορωνοϊό)».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σημασία της καλής ρύθμισης της γλυκόζης
Έλληνας ερευνητής δίνει ελπίδα με την έρευνά του - Τι είναι η πρωτεΐνη Tau
Εκδήλωση για τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Τα αίτια της εμφάνισής της και πώς αντιμετωπίζεται
Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνεις ότι το να αισθάνεσαι «μια χαρά» δεν σημαίνει καθόλου ότι είσαι κιόλας
Από τον Σύλλογο Προμηθέα από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου
Παρουσίαση έρευνας του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF για την παιδική παχυσαρκία
Καταλυτική η σημασία της πεμπρολιζουμάμπης ως κορυφαίας ανοσοθεραπείας
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος εξηγεί τις νέες χειρουργικές τεχνικές διόρθωσης κηλών
1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
Τι έδειξε μακροχρόνια έρευνα
Πώς χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο
Μερικοί άνθρωποι, το 4% του πληθυσμού, έχουν σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας
Μια αγαπημένη ιεροτελεστία σε όλο τον κόσμο
Πέντε οργανισμοί, 17 εκπαιδευτικά βίντεο, 17 κατηγορίες μαθημάτων, ένας στόχος: η Νιόβη Μιχαλοπούλου και Μαρία Πατεράκη μιλούν αποκλειστικά στην AthensVoice για το νέο φιλόδοξο project
Προβλέπεται ότι η χώρα μας εξαιτίας της γήρανσης θα παρουσιάσει τη σημαντικότερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Νέα καμπάνια από την Gilead Sciences
Η αλληλεπίδραση, η σύνδεση και η υγιής ανάπτυξη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.