- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γώγος για κορωνοϊό: Θα είναι λίγα τα σοβαρά κρούσματα
Τι είπε ο καθηγητής Παθολογίας για τα πρωτόκολλα των ξενοδοχείων
Καθησυχαστικός για τις τουριστικές ροές και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Τα σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού θα είναι πολύ λίγα», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Στις δηλώσεις του στο κανάλι του ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος ήταν καθησυχαστικός: « Να μην ανησυχεί κανείς, υπάρχει διασύνδεση με τα κέντρα μεταφοράς υπάρχει διαδικασία μεταφοράς. Είμαστε προετοιμασμένοι για το ρίσκο με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα συστήσει ως υγειονομική επιτροπή».
Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών εξέφρασε την ελπίδα να είναι μεγάλη προσέλευση τουριστών στη χώρα: «Περιμένουμε, και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν, έχεις 20% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε «βελτιώνονται συνεχώς τα δεδομένα από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέχουμε διαρκώς επιδημιολογικά το τοπίο και να αυξάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις που είναι δύσκολες».
Για τα ξενοδοχεία ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «έχουμε υγειονομικά καλύψει πλήρως το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε την ταύτιση της επί χάρτου προσπάθειας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα ξεπεραστούν νομίζω». Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σε περίπτωση κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα υπάρξει στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων ενοίκων, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μετάδοση από ένα κρούσμα, εφόσον τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας.
«Θα γίνει έλεγχος με τεστ σε σημαντικό αριθμό ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους που περνάνε δυο λεπτά διπλά σε ένα μπουφέ είναι μικρή, η μετάδοση έχει να κάνει και με τη διάρκεια της επαφής και το πόσο στενή είναι η επαφή» διευκρίνισε.«Είναι αδύνατο να αποκλειστεί κόσμος σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά αυστηρά για την περίπτωση ξένου ή έλληνα τουρίστα που θα έχει κρούσμα… Θα υπάρχει άμεσο τέστινγκ, άμεση μεταφορά, άμεση νοσηλεία», συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες. «Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων και δεν πάρθηκαν μέτρα από τους πολίτες υπήρχαν συγχρωτισμοί και συναθροίσεις και για θρησκευτικούς λόγους και δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης» σχολίασε ο καθηγητής. «Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εστίες στη χώρα, γιατί σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», δήλωσε.
Για το εμβόλιο εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο πάει πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε αποτελέσματα, η ασφάλεια του εμβολίου εξασφαλίζεται χρειάζονται μεγάλες μελέτες». Διευκρίνισε ότι «μέχρι το τέλους του 2020 θα έχουμε κλινικά δεδομένα για εμβόλια, αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε ελέγξει πλήρως την ασφάλεια».
Για τη δεξαμεθαζόνη ανέφερε ότι ο ιός έχει δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά έντονη φλεγμονή, σα να έχεις βαριά μικροβιακή λοίμωξη - σύνδρομο σήψης, και μικροθρομβώσεις. «Αυτά τα δυο είναι πολύ χαρακτηριστικά αν δείτε τις λίγες νεκροτομές που υπάρχουν θα δείτε ότι οι πνεύμονες είναι κατεστραμμένοι», είπε ο κ. Γώγος. «Ένα από τα φάρμακα που δίνουμε εμείς είναι και ένα αντίστοιχο της δεξαμεθαζόνης, η μεθυλπρεδνιζολόνη και την έχουμε δώσει σε πολλούς ασθενείς μας, απλώς δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί δεν είχαμε πολλές αξιόλογες μελέτες για να έχουμε το δεδομένο. Σε αυτή τη μελέτη (της Οξφόρδης) φάνηκε ότι δίνει 30% βελτίωση στις πιθανότητες θανάτου σοβαρά νοσούντων από τον κορωνοϊό)».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.