Δίπλα στις ευπαθείς ομάδες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Οι δράσεις της ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης στην εποχή της πανδημίας
Στο επίκεντρο των δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού οι ανάγκες και η φροντίδα των πλέον ευπαθών ομάδων
Η διατήρηση αλλά και η προσαρμογή των ιατρικών τους υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, αποτελεί, πλέον, τη βασική προτεραιότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Πρωταρχικός στόχος της ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης ήταν να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα υπάρχοντα προγράμματα στην Αθήνα, τη Σάμο και τη Λέσβο για την υποστήριξη αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, καθώς και να υποστηριχθούν προσπάθειες που καταβάλλουν επίσημες αρχές, δημόσιες δομές υγείας και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
Η προσαρμογή των δράσεων στα σταθερά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνει την εφαρμογή πρωτοκόλλων προστασίας από τον ιό για το προσωπικό και τους ασθενείς με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες ασθένειες). Ως εκ τούτου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς στη Μόρια (Λέσβος) και στο Βαθύ (Σάμος) σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε αυτούς. Επιπλέον, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο έχει δημιουργήσει έναν νέο ειδικό χώρο περίθαλψης για ασθενείς με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου COVID-19 και για πιθανά περιστατικά που μπορεί να ανιχνευθούν.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ανάγκες που γέννησε η πρωτοφανής επιδημία δίνοντας έμφαση στους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους στις επιπτώσεις αυτής της δοκιμασίας. Παραμένουμε σε επαφή με τις επίσημες αρχές και αξιολογούμε τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες με βάση την πολυετή εμπειρία μας στη διαχείριση επιδημιολογικών κρίσεων», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης.
Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με τη Γ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μια από τις πλέον ενεργές και καινοτόμες κλινικές στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 στην Ελλάδα, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς τους για θέματα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.
Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν δωρεές προστατευτικού υλικού (γάντια, μάσκες, ασπίδες προσώπου, αντισηπτικά υγρά) σε εξυπηρετούμενους και στο προσωπικό δομών για ηλικιωμένους, άστεγους και άλλες ευάλωτες ομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά της επιδημίας COVID -19 εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.