Health & Fitness

Κινητικές διαταραχές σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση - Υπάρχει αντιμετώπιση

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης θα πρέπει να ξεκινούν άμεσα αγωγή με φάρμακα που λέγονται νοσοτροποποιητικά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 744
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pollapli-skyrinsi.jpg

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με το φάρμακο φαμπριδίνη που μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα βάδισης

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τη διαμεσολάβηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτής της προσβολής είναι η εμφάνιση βλαβών στη μαγνητική τομογραφία του κεντρικού νευρικού συστήματος και κλινικών συμβαμάτων (υποτροπών) που συνήθως εκδηλώνονται ως επίμονες δυσαισθησίες, μυϊκή αδυναμία άνω ή και κάτω άκρων, μείωση οπτικής οξύτητας, αστάθεια βαδίσεως, διαταραχές ελέγχου των σφιγκτήρων κ.ά., εξηγεί η Μαλτέζου Μαρία, Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικού Tμήματος Nοσοκομείου Αγίων Αναργύρων.

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης θα πρέπει να ξεκινούν άμεσα αγωγή με φάρμακα που λέγονται νοσοτροποποιητικά, τα οποία παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό τους σύστημα επιφέροντας έτσι ιδανικά την εξαφάνιση ή τη μείωση των υποτροπών τους και των βλαβών στη μαγνητική τομογραφία. Με αυτή τους τη δράση, οι σύγχρονες νοσοτροποποιητικές θεραπείες προλαμβάνουν την άθροιση αναπηρίας που είναι δυνατό να αφήσουν οι υποτροπές και ελέγχουν μακροπρόθεσμα τη νόσο, εξασφαλίζοντας έτσι στους ασθενείς, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά στους νέοι, υψηλή ποιότητα ζωής και ικανότητα εργασίας χωρίς περιορισμούς.

Θεραπευτική αντιμετώπιση κινητικών διαταραχών
Ωστόσο, σε διάφορα στάδια της νόσου, ακόμη και σε πρώιμα όπου δεν υπάρχει σημαντική άθροιση αναπηρίας, οι ασθενείς παρουσιάζουν κινητικές διαταραχές που εκδηλώνονται συνήθως ως δυσκολία στη βάδιση, μείωση της κινητικότητας των άνω άκρων, κόπωση, ελάττωση της ικανότητας ισορροπίας και δυσχεραίνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αντιμετώπιση αυτών των κινητικών διαταραχών, οι ασθενείς θα πρέπει να τις επισημαίνουν και να συζητούν με τους γιατρούς τους για αυτές. Η διάγνωση των κινητικών διαταραχών μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα με τη βοήθεια διαφόρων τεστ αξιολόγησης. Στην περίπτωση διάγνωσης κινητικών διαταραχών, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει θεραπεία στον ασθενή, σε συνδυασμό με τη νοσοτροποποιητική θεραπεία που αυτός λαμβάνει. Η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με το φάρμακο φαμπριδίνη, μια από του στόματος αγωγή που αποδεδειγμένα μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα βάδισης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και διαταραχές βάδισης.

Το θεραπευτικό όφελος της φαμπριδίνης συνίσταται σε βελτίωση της ταχύτητας βάδισης που συνδυάζεται με ανάλογη βελτίωση και στην αντοχή. Αυτά μεταφράζονται σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής. Το όφελος από την αγωγή διατηρείται για τουλάχιστον δύο έτη. Επιπρόσθετα, η φαμπριδίνη είναι ένα καλά ανεκτό φάρμακο.

Συμπερασματικά, οι διαταραχές βάδισης παραμένουν ένα μείζον πρόβλημα στην πολλαπλή σκλήρυνση, το οποίο οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους καθώς μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η φαμπριδίνη είναι μια συμπτωματική αγωγή που βελτιώνει τις κινητικές διαταραχές σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Μαλτέζου Μαρία, Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικού Tμήματος Nοσοκομείου Αγίων Αναργύρων
Μαλτέζου Μαρία, Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικού Tμήματος Nοσοκομείου Αγίων Αναργύρων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.