Health & Fitness

Κορωνοϊός: Κρίσιμο ζήτημα η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

2 στα 10 κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κρίσιμος παράγοντας για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα, κρίσιμος παράγοντας για να συνεχίσει η πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό έλεγχο, είναι η ταυτοποίηση των κρουσμάτων μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που έχουμε ως χώρα. 

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνεχίζεται και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η εντατική καταγραφή και διερεύνηση των κρουσμάτων, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, στην επιδημιολογική έκθεση της 4ης Μαΐου, αναφερόταν ότι το 22,6% των κρουσμάτων σχετίζονταν με ταξίδι και το 49,9% ήταν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έπειτα από πέντε εβδομάδες, και συγκεκριμένα στην έκθεση της 10ης Ιουνίου, αναφέρονται ως σχετιζόμενα με ταξίδι το 22,6% των κρουσμάτων και ως επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων το 57,1% του συνόλου των κρουσμάτων.

Όπως προκύπτει, οι ειδικοί έχουν πολύ καλή εικόνα ποια κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων, δηλαδή έχουν χαρτογραφημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα περιστατικά που αφορούν σε θετικά στον κορωνοϊό άτομα.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που είναι υπό διερεύνηση είναι 20,3%. Με άλλα λόγια 2 στα 10 κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης, κάτι που πιστώνεται στην επίμονη ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ