Σοβαρές επιπλοκές έχουν χειρουργεία σε ασθενείς με κορωνοϊό
Όπως πνευμονία και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα
Ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές σε χειρουργεία για άλλη αιτία.
Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι είναι ανάγκη να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση για άλλη αιτία, εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές στους πνεύμονες τους, όπως πνευμονία και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η πολυκεντρική μελέτη, με επικεφαλής τον χειρουργό δρα Ανίλ Μπανγκού του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσε στοιχεία για 1.128 ασθενείς με επιβεβαιωμένη Covid-19 (η διάγνωση έγινε λίγο πριν ή λίγο μετά το χειρουργείο), οι οποίοι χειρουργήθηκαν σε 235 νοσοκομεία 24 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών. Οι τρεις στους τέσσερις ασθενείς (74%) έκαναν επείγον χειρουργείο, ενώ οι υπόλοιποι προγραμματισμένη επέμβαση (π.χ. για αφαίρεση καρκίνου).
Διαπιστώθηκε ότι στο 51% των χειρουργηθέντων εμφανίστηκαν πνευμονικές επιπλοκές και, από αυτούς, το 38% των ασθενών πέθανε μέσα σε 30 μέρες από την επέμβαση που είχαν κάνει. Συνολικά ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα. Αυξημένη πιθανότητα πνευμονικών επιπλοκών είχαν οι άνδρες, ιδίως άνω των 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο).
«Μολονότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Covid-19, πρέπει να ζυγίζονται προσεκτικά για κάθε ασθενή, σε σχέση με τους κινδύνους από την καθυστέρηση μιας χειρουργικής επέμβασης, η μελέτη μας δείχνει ότι το κατώφλι για διενέργεια χειρουργείου εν μέσω της πανδημίας πρέπει να ανέβει, συγκριτικά με τη συνήθη πρακτική.
Οι ιατρικές ομάδες πρέπει να εξετάζουν την πιθανότητα να αναβάλουν μη κρίσιμες επεμβάσεις και να επιλέξουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για χειρουργείο ή μερικές φορές να το καταστήσουν τελείως περιττό», δήλωσε ο δρ Μπανγκού.
Η έκθεση στο νοσοκομείο στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, λόγω της αυξημένης πιθανότητας ισχυρής φλεγμονώδους και ανοσολογικής αντίδρασης τόσο στη χειρουργική επέμβαση όσο και στη μηχανική διασωλήνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Όταν τα νοσοκομεία επιστρέψουν στις χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας, αυτό πιθανώς θα λάβει χώρα σε περιβάλλοντα που θα παραμένουν εκτεθειμένα στον SARS-CoV-2. Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη θα παραμείνει μια πρόκληση, γι' αυτό χρειάζονται επειγόντως στρατηγικές που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο λοίμωξης, καθώς και των πνευμονικών επιπλοκών σε ασθενείς με Covid-19, των οποίων το χειρουργείο δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», ανέφερε η χειρουργός δρ Άνα Μινάγια-Μπράβο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χενάρες της Ισπανίας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.