Health & Fitness

Η χρήση μάσκας στο σπίτι εμποδίζει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με κινεζική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάσκες
© Edward Jenner/Pexels

Οι μάσκες μέσα στο σπίτι εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στις οικογένειες, αλλά μόνο πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος.

Οι άνθρωποι που φοράνε μάσκες μέσα στο σπίτι τους εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωνοϊού ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς τους, όμως αυτό συμβαίνει μόνο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου σε κάποιο μέλος, σύμφωνα με μία κινεζική έρευνα σε οικογένειες στο Πεκίνο.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Πενγκ Γιανγκ του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων του Πεκίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Global Health», μελέτησε 460 ανθρώπους από 124 οικογένειες στην κινεζική πρωτεύουσα, κάθε μία από τις οποίες είχε τουλάχιστον ένα μέλος με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19. Οι οικογένειες είχαν η κάθε μία από δύο έως εννέα μέλη (κατά μέσο όρο τέσσερα).

Δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή από το πρώτο μολυσμένο άτομο σε άλλα μέλη της οικογένειας, συνέβη στις 41 από τις 124 οικογένειες, με συνέπεια να μολυνθούν συνολικά άλλα 124 άτομα, ενήλικοι και παιδιά. Η πλειονότητα των ενηλίκων (83%) είχε ήπια συμπτώματα, όπως και σχεδόν όλα τα παιδιά.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική της μάσκας μέσα στο σπίτι ήταν κατά 79% αποτελεσματική στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της Covid-19 στο πρώτο μέλος της οικογένειας. Μετά, όμως, από την εκδήλωση των συμπτωμάτων οι μάσκες δεν φάνηκε πια να προστατεύουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι τα περισσότερα περιστατικά μετάδοσης του κορωνοϊού συνέβησαν μέσα σε οικογένειες. Έως τώρα δεν ήταν σαφές κατά πόσο η μάσκα μέσα στο σπίτι βοηθά να μη μεταδοθεί ο ιός σε μία οικογένεια, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή χρήση χλωρίνης και αντισηπτικών στο σπίτι, το συχνό άνοιγμα των παραθύρων για αερισμό και η προσπάθεια τήρησης απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου βοήθησαν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού ακόμη και σε νοικοκυριά με πολλά μέλη. Αντίθετα, η στενή καθημερινή επαφή, π.χ. να τρώνε όλα τα μέλη της οικογένειας στο ίδιο τραπέζι ή να βλέπουν μαζί τηλεόραση ο ένας δίπλα στον άλλο δημιούργησε αύξηση κατά 18% του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα της μελέτης δικαιολογούν την προληπτική χρήση μάσκας, όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στο σπίτι, ιδίως για τις οικογένειες. στις οποίες κάποιο μέλος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ή καραντίνα, καθώς και για τις οικογένειες του υγειονομικού προσωπικού. Όμως, από τη στιγμή που κάποιο μέλος της οικογένειας εκδηλώσει συμπτώματα Covid-19, η χρήση μάσκας μέσα στο σπίτι φαίνεται να είναι πια περιττή.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.