Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος
«Έως σήμερα έχει ήδη χορηγηθεί πλάσμα αίματος σε έξι ασθενείς»
Θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες από τη θεραπευτική χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για την αντιμετώπιση βαριάς λοίμωξης COVID-19, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στην κλινική μελέτη συμμετέχουν έξι νοσοκομεία της χώρας –«Αττικόν», «Αλεξάνδρα», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αγιος Σάββας», Πανεπιστημιακό Πατρών– υπό τον συντονισμό του καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θάνο Δημόπουλο. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα, η διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιματολογική - Λεμφωμάτων Κλινική και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Μαρία Παγώνη, «έως σήμερα έχει ήδη χορηγηθεί πλάσμα αίματος σε τέσσερις ασθενείς με σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό, δύο στο “Αττικόν”, έναν ασθενή στον “Ευαγγελισμό” και έναν ασθενή στο “Σωτηρία”, ενώ προγραμματίζουμε αυτές τις ημέρες την εφαρμογή της θεραπείας σε έναν ακόμα ασθενή στον “Ευαγγελισμό”. Η θεραπευτική αγωγή αφορά σε τρεις εγχύσεις πλάσματος από δότες μέρα παρά μέρα».
Τόσο οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία όσο και οι δότες πλάσματος επιλέγονται με αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, βάσει του πρωτοκόλλου της έρευνας. «Οσοι λαμβάνουν το πλάσμα πρέπει να έχουν σοβαρή νόσο, αλλά να μην έχουν φτάσει στο σημείο που χρειάζονται διασωλήνωση. Οι δότες πρέπει να έχουν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, από την οποία να έχουν αναρρώσει πλήρως, και να έχουν ικανό τίτλο αντισωμάτων έναντι του ιού, κάτι που αποδεικνύεται με εργαστηριακό έλεγχο». Η κ. Παγώνη σημειώνει στην εφημερίδα ότι «το πλάσμα από τον δότη έχει αντισώματα έναντι του ιού. Με τη χορήγησή του στον ασθενή ουσιαστικά επιταχύνουμε τη διαδικασία βελτίωσης της υγείας του. Δίνουμε έτοιμα όπλα για να μπορέσει να παλέψει τον ιό». Και συνεχίζει, «η πρώτη εκτίμησή μας από τον ασθενή στον “Ευαγγελισμό” είναι ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κλινική του εικόνα και περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες και τα αποτελέσματα από τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, στον οποίο υποβάλλεται καθημερινά».
Η διαδικασία της πλασμαφαίρεσης είναι ασφαλής και διαρκεί 20 με 45 λεπτά. Ο δότης μέσω μιας φλέβας συνδέεται σε ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει το αίμα από το πλάσμα. Στη φυγόκεντρο του μηχανήματος γίνεται διαχωρισμός των στοιχείων του αίματος, συλλέγεται το πλάσμα σε ασκούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία επιστρέφουν στον δότη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο αιματοκρίτης του. «Οπως αναφέρει η κ. Παγώνη, «συνολικά συλλέγεται όγκος πλάσματος 600 έως 700 ml που αναπληρώνεται με υγρά που θα λάβει ο δότης μετά. Τα αντισώματα έναντι του ιού που περιέχονται στο πλάσμα που συλλέγουμε αντικαθίστανται ταχέως στον οργανισμό, άρα ο δότης δεν μένει απροστάτευτος έναντι του ιού». Η θεραπευτική χορήγηση πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς έχει εφαρμοστεί ως θεραπευτική μέθοδος στο παρελθόν και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως ο SARS το 2003, ο MERS και ο Εbola με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Στην πανδημία με τον SARS-CoV-2, αντίστοιχες με την ελληνική μελέτες διενεργούνται και σε άλλα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο.
Έως και χθες είχαν προσφέρει πλάσμα 12 δότες στον «Ευαγγελισμό». «Και συνεχίζουμε», επισημαίνει η κ. Παγώνη και τονίζει: «Η προσφορά του πλάσματος από τους αναρρώσαντες αποτελεί μία πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης που θα βοηθήσει κάποιους άλλους ασθενείς να ξεπεράσουν πιο εύκολα αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο ιός είναι εδώ και περιμένουμε νέα έξαρσή του το φθινόπωρο. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι». Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν πλάσμα για τις ανάγκες της κλινικής μελέτης στον «Ευαγγελισμό» (στην ομάδα του νοσοκομείου συμμετέχουν και οι καθηγητές Σπύρος Ζακυνθινός, Αναστασία Κοτανίδου και ο διευθυντής ΕΣΥ Στέλιος Σαριδάκης) μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλεφωνικό αριθμό 210-72.43.320.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.