Νέα έρευνα: Η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό
«Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες»
Μην βασίζεστε μόνο στη ζέστη του καλοκαιριού για την εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πρίνστον.
Η ζέστη του καλοκαιριού δεν θα σώσει από μόνη της το βόρειο ημισφαίριο από την πανδημία του κορvνοϊού, τόνισαν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον σε έρευνα τους που δημοσίευσαν χθες, Δευτέρα, στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Στατιστικές έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες εντόπισαν μια κάποια σχέση μεταξύ του κλίματος και της επιδημίας: όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο κορονοϊός.
Όμως οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε τη βιολογική σχέση μεταξύ του κλίματος και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την covid-19.
Τα μοντέλα που δημοσιεύθηκαν στο Science δεν αντικρούουν τα προηγούμενα ευρήματα, όμως τα θεωρούν αμελητέα προς το παρόν.
«Προβλέπουμε ότι τα πιο ζεστά και υγρά κλίματα δεν θα καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας», εξήγησε η βασική συντάκτρια της έρευνας Ρέιτσελ Μπέικερ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρίνστον.
Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κορονοϊών και της γρίπης, όμως αυτοί οι παράγοντες μοιάζουν να έχουν μικρή επίπτωση στην εξέλιξη του νέου κορονοϊού σε σχέση με έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό: τη μικρή συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν προβληθεί παραμένει αρκετά μεγάλος ώστε να διασφαλίζει τη γρήγορη μετάδοση της covid-19.
«Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε η ερευνήτρια.
Απουσία εμβολίου ή θεραπείας, ο νέος κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μολύνει σταδιακά ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μόνο αφού συμβεί αυτό, θα μπορέσει να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως οι άλλοι κορωνοϊοί.
«Οι άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί, όπως αυτός που προκαλεί το συνάχι, εξαρτώνται πολύ από εποχικούς παράγοντες και εξαπλώνονται κυρίως τον χειμώνα», δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Γκρένφελ. «Αν, όπως είναι πιθανό, ο νέος κορωνοϊός είναι επίσης εποχικός, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα μετατραπεί σε χειμερινό ιό εφόσον γίνει ενδημικός στον πληθυσμό».
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε πολλά σενάρια για τον SARS-CoV-2 βάσει των όσων έχουν παρατηρηθεί για τον ιό της γρίπης και δύο γνωστούς κορονοϊούς που προκαλούν το συνάχι, προσομοιώνοντας τι θα συμβεί σε διαφορετικές περιοχές της Γης, με διαφορετικές θερμοκρασίας και επίπεδα υγρασίας.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τροπικές περιοχές και οι περιοχές με ισημερινό κλίμα θα πρέπει να προετοιμαστούν για σοβαρές επιδημίες και ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν θα περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων», κατέληξαν οι ερευνητές.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.