Health & Fitness

Είναι τα λάμα το «μυστικό μας όπλο» κατά του κορωνοϊού;

Ερευνητές ελπίζουν ότι τα αντισώματά τους θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους ανθρώπους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μελέτη διαπιστώνει ότι τα αντισώματα στο αίμα των λάμα ενδέχεται να κρύβουν τη λύση στη μάχη της επιστήμης εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Η λύση στον γρίφο του κορωνοϊού ενδέχεται να κρύβεται στα αντισώματα των τεμπέλικων, μαλλιαρών λάμα που φτύνουν, αλλά είναι οι «πραγματικοί μονόκεροι», όπως λέει χαρακτηριστικά μια ομάδα ερευνητών.

Η μελέτη αυτών των ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από εβδομάδα στην επιθεώρηση «Cell», διαπιστώνει ότι τα αντισώματα στο αίμα των λάμα θα μπορούσαν να αποτελούν μια «ασπίδα προστασίας» απέναντι στον κορωνοϊό.

Πέρα από τα μεγάλα αντισώματα, τα οποία μοιάζουν με τα ανθρώπινα, τα λάμα διαθέτουν και μικρότερα, τα οποία είναι ικανά να «τρυπώσουν» σε χώρους με ιικές πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα αντισώματα των λάμα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική θεραπεία, για παράδειγμα κάνοντας ένεση σε άτομο που δεν έχει ακόμη προσβληθεί από τον ιό.

Οι ερευνητές οφείλουν πολλά στη Γουίντερ, ένα 4χρονο λάμα από το Βέλγιο. Τα αντισώματά της έχουν ήδη αποδειχθεί ικανά να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον SARS και τον Mers, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα για τα λάμα στον βρετανικό Guardian, οι κλινικές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει. «Εάν όλα πάνε καλά, τότε αξίζει ένα άγαλμα για την Γουίντερ», δήλωσε ο δρ. Xavier Saelens, ιολόγος στο πανεπιστήμιο της Γάνδης και επικεφαλής της έρευνας, στους «New York Times».

Στους λάτρεις και γνώστες των λάμα, η είδηση ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού, δεν αποτελεί έκπληξη. Τα εν λόγω ζώα εδώ και χρόνια είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ικανότητες. Αντισώματα των λάμα χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στην έρευνα με τους επιστήμονες να επικεντρώνονται κυρίως σ τη δραστικότητά τους κατά διαφόρων ιών μεταξύ των οποίων και του HIV που προκαλεί το AIDS. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ