- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μίλησε για τον κορωνοϊό και όλα τα επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την πανδημία - Μέτρα - Τουρισμός - Παραλίες.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για την πορεία του κορωνοϊού, τα μέτρα και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Παράλληλα, ο κ. Σύψας σχολίασε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις εισροές τουριστών στη χώρα το καλοκαίρι.
Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ξεκαθάρισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε τα μέτρα, χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνος για το εμβόλιο εκτίμησε.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ κάλο καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του λοκντάουν».
Σύψας για τουρισμό και κινδύνους
«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές, θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατομμύρια τεστ για εκατομμύρια τουρίστες».
Για τον τουρισμό ανέφερε ότι θα υπάρχει χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, διαφορετικός τρόπος που θα προσέρχονται οι τουρίστες στο αεροδρόμιο, καινούργια φίλτρα στον εξαερισμό του αεροσκάφους, παρόλα αυτά θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς. «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας» είπε ο κ. Σύψας. Για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν θα ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες όπως τα πλοία, εκτίμησε ότι ο βασικός λόγος είναι οικονομικός.
Για τις παραλίες ανέφερε ότι «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι. Πρέπει να προσέξουμε το συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα ή από το νερό.
»Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία» δήλωσε ο Νίκος Σύψας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.