- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός: Τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων δίνει ελπίδα
Επιτάχυνε την ανάρρωση ασθενών με Covid-19
Κλινική δοκιμή ενός τριπλού «κοκτέιλ» φαρμάκων στο Χονγκ Κονγκ δίνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν επιστήμονες του Χονγκ Κονγκ από την κλινική δοκιμή ενός τριπλού «κοκτέιλ» φαρμάκων, το οποίο βελτίωσε τα συμπτώματα, συντόμευσε την παραμονή στο νοσοκομείο ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19 και μείωσε την πιθανότητα να μεταδώσουν τον κοροναϊό σε άλλους.
Ο φαρμακευτικός συνδυασμός αποτελείται από το ribavirin που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της ηπατίτιδας C, το ζευγάρι lopinavir-ritonavir (εμπορική ονομασία Kaletra) που αναπτύχθηκε για τον ιό HIV και την ιντερφερόνη beta-1b που αξιοποιείται στην πολλαπλή σκλήρυνση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πραγματοποίησαν την πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2 σε 86 ενήλικους ασθενείς σε έξι νοσοκομεία, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από άλλους 41 ασθενείς που έπαιρναν μόνο lopinavir και ritonavir.
«Η δοκιμή μας δείχνει ότι η έγκαιρη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19 με αυτό τον τριπλό συνδυασμό αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να καταστείλει γρήγορα την ποσότητα του ιού στο σώμα του ασθενούς, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν.
Τι αναφέρει η μελέτη
Η μελέτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο «κοκτέιλ», το οποίο χορηγείτο δύο φορές τη μέρα επί δύο εβδομάδες, είναι επίσης ασφαλές και καλά ανεκτό από τους ασθενείς. Οι μόνες παρενέργειες ήσαν διάρροια, πυρετός και ναυτία, ενώ κανένας ασθενής δεν πέθανε.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά τη χορήγηση του τριπλού φαρμακευτικού συνδυασμού οι ασθενείς δεν είχαν πλέον, κατά μέσο όρο επτά μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, ανιχνεύσιμο ιό SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη ή το φάρυγγα τους.
Οι θετικές επιπτώσεις
Η πλήρης ανακούφιση των συμπτωμάτων τους επήλθε κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες, ενώ πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο μετά από εννέα μέρες. Οι ασθενείς που άρχισαν πιο γρήγορα την τριπλή θεραπεία (μέσα σε επτά μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους) είχαν καλύτερη πορεία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους έλαβαν τη θεραπεία αργότερα.
Συγκριτικά, οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου που έπαιρναν lopinavir και ritonavir, είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κοροναϊού στον οργανισμό τους έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματα τους χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο (οκτώ μέρες) για να φύγουν και η νοσηλεία τους διήρκεσε αρκετά περισσότερο (κατά μέσο όρο 15 μέρες).
Επειδή κανένας ασθενής της μελέτης δεν είχε σοβαρή Covid-19, το τριπλό σχήμα θα χρειαστεί πλέον να δοκιμαστεί ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.