- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κορωνοϊός: Πειραματικό εμβόλιο με καλά αποτελέσματα σε πιθήκους
Σε εργαστήριο στην Κίνα
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα δοκιμής πειραματικού εμβολίου σε πιθήκους από εργαστήριο της Κίνας, καθώς φαίνεται να τους προστατεύει απέναντι στον κορωνοϊό
Πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε πιθήκους, ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο που πραγματοποιεί την έρευνα, μετέδωσε το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίοι κτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech.
«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος του ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.
Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου. Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.
Εκτός του ερευνητικού προγράμματος της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει δύο ακόμη πειραματικά εμβόλια. Το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino και το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου και εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.