- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.
Ατομα που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό πολλές ημέρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, επιβεβαιώνει νέα έρευνα. Η έρευνα θέτει σε αμφισβήτηση ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών, δηλαδή η αναζήτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με θετικό στον ιό περιστατικό, διότι η μέθοδος φθάνει μόνο μέχρι το χρονικό σημείο της εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
«Στην μέθοδο της ιχνηλάτησης των επαφών θα πρέπει να τεθούν περισσότερο περιεκτικά κριτήρια ώστε να ανιχνεύονται εν δυνάμει τρόποι μετάδοσης δύο ή τρεις ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, για να γίνει δυνατός ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της επιδημίας», γράφουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύεται στην μηνιαία επιθεώρηση Nature Medicine.
Η ερευνητική ομάδα υπό τον Eric Lau, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, έλαβε επίχρισμα από τον λαιμό 94 ασθενών και μέτρησε τον βαθμό της μόλυνσης, το ιικό φορτίο, από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και επί 32 ημέρες.
Διαπίστωσε ότι οι ασθενείς, από τους οποίους κανένας δεν βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ήταν φορείς του μεγαλύτερου ιικού φορτίου αμέσως μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, πριν το φορτίο να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά. Οι ερευνητές εργάσθηκαν με την υπόθεση ότι η περίοδος επώασης ήταν λίγο περισσότερο από πέντε ημέρες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας όμως, η μεταδοτικότητα του ιού είχε αρχίσει 2,3 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έφθασε στο υψηλότερο σημείο 0,7 ημέρες πριν από τις πρώτες ενδείξεις της νόσου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των δευτερευουσών περιπτώσεων στις αλυσίδες μετάδοσης του ιού είχαν μολυνθεί κατά την προσυμπτωματική περίοδο. Οσο για τον βαθμό μεταδοτικότητας, αυτός μειώνεται γρήγορα σε διάστημα 7 ημερών.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Babak Javid, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Tsinghua, στο Πεκίνο, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις» επί των μέτρων ελέγχου της επιδημίας, όπως ως προς το αν τα ασυμπτωματικά άτομα θα πρέπει να φορούν μάσκα.
«Είναι σημαντικό, διότι σήμερα τα συνιστώμενα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή την βρετανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, μέτρα ελέγχου βασίζονται στην υπόθεση ότι ο μεγαλύτερος βαθμός μεταδοτικότητας σημειώνεται μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση μάσκας δεν συνιστάται για ασυμπτωματικά άτομα», επισημαίνει.
Στις αρχές του Απριλίου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εντόπισε περισσότερα από 1.300 περιστατικά κορωνοϊού, ασυμπτωματικά. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το ένα τέταρτο των προσβεβλημένων ατόμων είναι ασυμπτωματικά.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος υπενθυμίζει τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης στον ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του, ως αναπόσπαστο μέρος της ολιστικής θεραπείας της νόσου.
Γιατρός προειδοποιεί - Πώς να προστατεύσετε τη σπονδυλική στήλη και την καρδιά σας
Eπουλώνουν βλάβες, όμως για κάποιους είναι μη αναστρέψιμες
Τι συμβαίνει στα πόδια μας όταν μένουμε ξυπόλυτοι
Tι έδειξε κλινική δοκιμή με περίπου 400 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών
Η σημασία της σταθερής ρουτίνας στην ανάπαυση για τη μακροζωία - Ποια τα οφέλη
Ένα πρότυπο περιβάλλον προόδου που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, δημιουργώντας αξία πέρα από την εργασία
Δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό εμβολίων και πληροφοριών
Διευκρινίσεις της εταιρείας προς αποφυγή σύγχυσης και ανησυχίας
Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι δεν παίρνουμε καλά ανάσα και το έχουμε αγνοήσει;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2026 σε 3.800 νέους ηλικίας 11 έως 25 ετών
Εκστρατεία πρόληψης και δωρεάν εξετάσεις από την ΕΔΑΕ
Ένας πλήρης οδηγός για μια ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα μικροπλαστικά
Διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση
Η προσωπική μαρτυρία της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα
Και πώς θα αλλάξουμε το μοντέλο των επιλογών μας;
Πώς οι εφαρμογές διατροφής και εκγύμνασης μπορεί να σε κάνουν να τα παρατήσεις
«Προτεραιότητα ο έλεγχος του άσθματος»: Το μήνυμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Δανέζικη έρευνα αποκαλύπτει ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει δραστικά την επιθυμία για ποτό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.