Στην διαχείριση των ασθενών με COVID-19, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», συμμετέχουν εθελοντικά φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία» και συμμετέχουν εθελοντικά στη διαχείριση των ασθενών με COVID-19. Oι φοιτητές που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα της Κλινικής είχαν εντατική και αυστηρή εκπαίδευση στα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και στη διαχείριση ασθενών με SARS-COV-2 πριν την εμπλοκή τους, εκπαίδευση ίδια με αυτή που ακολούθησαν οι Ιατροί και οι Νοσηλευτές της Γ' ΠΠΚ, παρότι εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα είχαν εμπλοκή εντός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης».
Υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και έλαβαν ειδικές ταυτότητες, ώστε να κυκλοφορούν στους χώρους της Πανεπιστημιακής Κλινικής και του Νοσοκομείου. Ακολούθως, ανάλογα με το έτος των σπουδών τους, τα ενδιαφέροντά τους και την επιλογή τους διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ανέλαβαν καθήκοντα, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ της Κλινικής, τα οποία περιλαμβάνουν:
Α. Στη Μονάδα Λοιμώξεων (Κτίριο ΚΑΑ) η οποία δημιουργήθηκε de novo για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, υπό την ευθύνη της Γ’ΠΠ:
Συμμετοχή στο ημερήσιο πρόγραμμα της Κλινικής, συμπλήρωση ιστορικού, παραγγελία και αναζήτηση παρακλινικών εξετάσεων των ασθενών, με την καθοδήγηση της Επικ. Καθηγήτριας Γ. Πουλάκου.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών της Κλινικής με κυλιόμενες βάρδιες.
Επικοινωνία με τους συγγενείς των ασθενών, καθώς δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο.
Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα καταγραφής (registry) των ασθενών.
Αναζήτηση και αποδελτίωση της σχετιζόμενης με τον SARS-COV-2 βιβλιογραφίας, ανά ειδικότητα, με τον συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας Γ. Στεργίου.
Διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα μέλη της Κλινικής, ώστε να προσαρμόζεται η καθημερινή κλινική πρακτική μας στα νεότερα δεδομένα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο της επιστήμης.
Ανάρτηση της νέας επιστημονικής γνώσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κλινικής, ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας μας.
Β. Στην Γ’ Παθολογική Κλινική (Κτίριο Ζ), η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της νοσηλεύοντας ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια νοσήματα (αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, ογκολογικά νοσήματα, υπέρταση κ.ά.) και αποδεδειγμένα δεν έχουν COVID-19:
Καθήκοντα στον προγραμματισμό εργαστηριακών και την τήρηση φακέλου αλλά και κλινικά καθήκοντα που συμπεριλαμβάνουν την παρουσία τους στο θάλαμο του ασθενούς
Συμμετοχή στην αποδελτίωση και διάχυση της πληροφορίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Η συμβολή των εθελοντών στη Γ’ΠΠ (Κτίριο Ζ’) είναι καθοριστική γιατί εξασφαλίζει την απασχόληση περισσότερων ιατρών της Γ’ΠΠ στην Μονάδα Λοιμώξεων για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19.
Όπως λέει ο διευθυντής της Κλινικής, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, FCCP, Καθηγητής Παθολογίας, Γ΄ Παθολογική Κλινική EΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», η παρουσία στην πρώτη γραμμή των φοιτητών μας, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, στη διαχείριση της ακραίας κατάστασης που βιώνουμε όλοι είναι πολύτιμη εμπειρία και μάθημα ζωής για τους ίδιους, αλλά και σημαντική προσφορά στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η εθελοντική προσφορά αποτελεί ένδειξη του ανθρωπιστικού ιδεώδους, των υψηλών ιδανικών και των στέρεων ηθικών αξιών που διέπουν την νέα γενιά των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σύντομα συναδέλφων μας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.