- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
10 μέτρα προστασίας στα τμήματα υπερήχων
Οδηγίες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για ιατρούς και τεχνολόγους
Κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό σε ιατρούς και τεχνολόγους στα τμήματα υπερήχων εξέδωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υπερηχογραφικής Ιατρικής
Καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την εξάπλωση του COVID-19 συνεχίζεται, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υπερηχογραφικής Ιατρικής (American Institute of Ultrasound Medicine AIUM) εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να προστατευθούν οι ιατροί και οι τεχνολόγοι που εργάζονται στα τμήματα υπερήχων σε ιατρεία και νοσοκομειακές δομές.
Προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και με δεδομένο ότι καθημερινά οι εργαζόμενοι στα τμήματα υπερηχογραφίας καλούνται να εξετάζουν καθημερινά έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που ενδεχόμενα είναι φορείς του κορωνοϊού, ή ακόμη και να ασθενούν από τη νόσο, θεσμοθετείται ένα αρκετά αναλυτικό πρωτόκολλο προστασίας που αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης του ιού.
Κατ αρχάς το Αμερικανικό Ινστιτούτο ενθαρρύνει την ανάγκη έντονης συνεργασίας μεταξύ ακτινολόγων, τεχνολόγων και των εταιρειών, όπως η PAPAPOSTOLOU HEALTHCARE TECHNOLOGIES ,που εγκαθιστούν συστήματα υπερηχογράφων, για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.
Συγχρόνως, θεσμοθετεί και τις παρακάτω δέκα κατευθύνσεις, σε συνδυασμό με την παραίνεση όλοι όσοι εργάζονται σε τμήματα υπερήχων να συμμορφώνονται με όλους τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν τα ιδρύματα νοσηλείας όπου εργάζονται, ενώ επιπλέον θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών φορέων.
1. Περιορισμένη επαφή με τους ασθενείς ακτινολόγων, τεχνολόγων και υπαλλήλων τμημάτων υπερηχογραφίας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υγείας.
2. Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού όπως ειδικές μάσκες N95 και FFP3.
3. Κατάλληλος προγραμματισμός των ραντεβού έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, ο αριθμός των ασθενών στην αίθουσα αναμονής να είναι ελάχιστος και να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων του ενός από τον άλλον.
4. Στο εξεταστήριο εισέρχεται μόνο ο ασθενής και ο ιατρός που εκτελεί την εξέταση. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στο εξεταστήριο σε κανένα επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών, άλλων ιατρών και των φοιτητών. Η χρήση μάσκας από τον ασθενή επιβάλλεται.
5. Να θεωρείται ότι κάθε ασθενής έχει COVID-19 και να γίνεται απολύμανση του εξοπλισμού μετά από κάθε εξέταση.
6. Αυστηρή τήρηση της υγιεινής των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, που περιλαμβάνει το τρίψιμο χεριών με αλκοόλη (με αλκοόλη 60% έως 95%) ή με πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Χρήση γαντιών μιας χρήσης χωρίς λατέξ κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπερήχων και αλλαγή τους μετά από κάθε εξέταση.
7. Πραγματοποίηση της εξέτασης με το ένα χέρι στον ηχοβολέα και το άλλο στο χειριστήριο και το πληκτρολόγιο του μηχανήματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή τυχόν διασταυρούμενης μόλυνσης που οφείλεται σε αερολύματα και σωματίδια που μπορούν να συσσωρευτούν στις ρωγμές του πληκτρολογίου.
8. Χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού πριν την είσοδο στο δωμάτιο, εάν υπάρχει ανάγκη εξέτασης ασθενή στην απομόνωση.
9. Καθαρισμός και απολύμανση όλου του επαναχρησιμοποιούμενου εξοπλισμού. Η σωστή και η συνεπής τήρηση των κανόνων καθαρισμού και απολύμανσης ολόκληρου του συστήματος είναι το κλειδί για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.
10. Χρήση χειρουργικών μασκών όταν το προσωπικό βρίσκεται σε στενή επαφή με ασθενείς πριν την είσοδο σε περιοχή φροντίδας. Αν υπάρχουν μάσκες N95 ή υψηλότερης βαθμίδας, να χρησιμοποιούνται αντί της απλής μάσκας χειρουργείου. Χρήση αποστειρωμένων γαντιών πριν την είσοδο στο εξεταστήριο και απόρριψή τους μετά την έξοδο από αυτό οπότε και θα πρέπει να γίνει υγιεινή των χεριών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.